Jasenovački OPG-ovci sumnjaju u pogodovanje pri zakupu zemljišta: 'Na natječaj su se javili vijećnici koji su onda zemlju i dobili'

Pobunili su se zbog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

19.08.2022.,Vukovar - Susa u Slavoniji. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

Vlasnici 11 jasenovačkih OPG-ova izrazili su u četvrtak sumnju u pogodovanje i koruptivne radnje na javnom natječaju općine Jasenovac za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u prošloj godini. “Upozoravamo na brojne nepravilnosti i pogodovanja koja za cilj imaju nezakonitu dodjelu zemljišta tvrtkama koje na temelju fiktivnih ugovora i povezanosti s vladajućim političarima iz općine Jasenovac i šire žele prisvojiti velike poljoprivredne površine na štetu domaćih poljoprivrednika koji godinama obavljaju ove djelatnosti u Jasenovcu”, stoji u priopćenju koje je potpisalo 11 poljoprivrednika iz općine Jasenovac.

Poljoprivrednici napominju kako će potvrde za sve sumnje dostaviti nadležnim institucijama i javnosti kako bi pokušali spriječiti štetu koju načelnica općine Jasenovac Marija Mačković (HDZ) i nekolicina općinskih vijećnika žele prouzročiti lokalnim poljoprivrednicima i općini.

Navode kako je općina Jasenovac raspisala 19. travnja 2022. godine javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu stoji odredba da pravo prvenstva u dodjeli zemljišta imaju subjekti koji najmanje tri godine do objave javnog natječaja imaju prebivalište ili sjedište ili proizvodni objekt u funkciji na području općine, a taj uvjet zadovoljavaju svi potpisani poljoprivrednici.

Sukob interesa i pogodovanje?

“Općinsko vijeće općine Jasenovac 16. studenog 2022. donosi odluku da pravo prvenstva na natječaj za zakup zemljišta u vlasništvu RH ima ponuditelj iz Čazme, čija se ponuda temelji na, po našem uvjerenju, fiktivnom ugovoru o zakupu farme s područja općine Jasenovac, koji je navodno potpisan 2016. godine. Naime, riječ je o farmi u kojoj tvrtka iz Čazme nikada nije imala poljoprivrednu proizvodnju niti joj je ikada bila u posjedu, o čemu može svjedočiti svatko tko živi u Jasenovcu i te su činjenice poznate načelnici Mačković i svim općinskim vijećnicima, no to ih nije spriječilo da odluče zemlju dodijeliti njima”, stoji u priopćenju.

Poljoprivrednici također upozoravaju da su o tom natječaju glasanjem odlučivali općinski vijećnici koji su se prijavili na natječaj i, naravno, dobili zemlju, što je eklatantan sukob interesa i pogodovanje radi stjecanja osobne koristi.

Nakon prijava nepravilnosti, Ministarstvo poljoprivrede nije dalo suglasnost općini Jasenovac na odluku o izboru najpovoljnije ponude na natječaju za zakup zemljišta, no općina još nije dostavila ispravljenu odluku, što znači da već 18 mjeseci od raspisivanja natječaja nema nikakve odluke, a 11 OPG-ovaca kaže kako neslužbeno doznaju da se “traži pravni način kako bi se tvrtki iz Čazme dodijelila zemlja koju su prethodno godinama obrađivali lokalni poljoprivrednici”.