Kako je tajno snimljeni razgovor koji je objavio Telegram razotkrio dio krađe na PBF-u. 'Njima ide 500, a 5000 meni'

Policija bivši vrh fakulteta sumnjiči za muljanje sa studentskim ugovorima. Telegram je prvi o tome pisao

Jedno od važnijih otkrića u velikom istraživačkom serijalu Telegramove Dore Kršul o suspektnom trošenju novca na zagrebačkom Prehrambeno biotehnološkom fakultetu (PBF) bio je tajno snimljen razgovor koji razotkriva jedan od elemenata na koji su se fokusirali policijski istražitelji koji su, kako smo izvijestili, upravo dovršili svoje kriminalističko istraživanje i proslijedili daljnje postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

U spomenutom razgovoru može se čuti bivšeg dekana PBF-a Damira Ježeka kako objašnjava da studenti po njegovom nalogu podižu 5500 kuna temeljem studentskih ugovora, zatim njemu predaju 5000 kuna, a sebi ostave 500 kao nagradu za trud. Upravo su makinacije sa studentskim ugovorima jedno od kaznenih djela za koje je policija, prema danas objavljenom priopćenju, odlučila teretiti Ježeka te njegovu nasljednicu na dekanskoj poziciji Jadranku Frece kao i dvije zaposlenice fakulteta.

Tvrdio da nema veze s isplatama

U trenutku kada smo, u srpnju 2021. godine, objavili snimku, Ježek je inzistirao da nema nikakve veze s bilo kakvim isplatama preko studentskih ugovora. Ipak, na snimci se jasno može čuti Ježeka kako govori o proceduri isplate novca preko studentskih ugovora.

Glas njegova sugovornika izmijenili smo kako bismo mu zaštitili identitet, a u nastavku teksta, ispod audiozapisa, ponavljamo i transkript razgovora koji smo tada objavili.

Transkript dekanova razgovora

Ježek: Možemo poslije praznika, nije ono sad hića da mora bit u pet dana. Dakle…ako…dva puta dva?

Suradnik: Da.

Ježek: Reci mi, datume, posebno, jel oni traže kakve datume, znam da je to bitno radi…

Suradnik: Nisu mi ništa rekli, nisu mi ništa rekli. Ono što su me pitali, onda sam se i ja sad više pogubio u tim ciframa, šest i pol, pet i pol…

Ježek: Pet i pol je, da, njima ide tih 500 kuna, odmah oni si uzmu, a 5000 meni.

Suradnik: Aha, ok.

Ježek: To je to. Jedino sada, ne znam, ja ću opet morat tebe onda žicat kad ja to sve ispunim onda to kad mi ovjerimo onda opet ti, ja dam tebi pa ti njima svima daš i onda, ako nisu svi, mogu opet tebi svi donijet novce pa onda ti meni dalje, da ne moramo, evo, malo asistencije. I ovih četiri još ako uspiješ, to ne mora sad, imam ja tu sad ispunjavanje, kad dobijem svih šest, onda ću ja to… ne moramo navrat-nanos, ali da, bilo bi dobro čim prije.

Ilustrativan element afere

Ovo je, naravno, samo dio poprilično razgranate priče o financijskim kontroverzama i problematičnom trošenju fakultetskog novca o kojima je Telegram opširno pisao, ali je jedan od ilustrativnijih momenata u aferi koja je ovog vikenda doživjela epilog u fazi policijske istrage, a sada ulazi u fazu u kojoj će se njome baviti tužiteljstvo, odnosno Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.