Kako u Hrvatskoj prođu oni koji upozore na korupciju: 'Počeli su me opstruirati, htjeli su da ispadnem nesposobna'

Alema Ježić tvrdi da je korupciju i nepotizam osjetila na svojoj koži

Foto: Screeenshot: N1
FOTO: Screeenshot: N1

Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije, a prema podacima za 2022. godinu Hrvatska se nalazi na 57. mjestu u svijetu. Novinarka N1 Nataša Vidaković razgovarala je s Alemom Ježić, članicom udruge Pomak, koja tvrdi da je nakon 10 godina rada korupciju i nepotizam osjetila na svojoj koži.

“Ja sam nakon više od 10 godina rada u javnoj ustanovi u 2019. godini dobila prvi od pet različitih otkaza ugovora o radu”, ispričala je Ježić koja je radila je u Županijskom zavodu za javno zdravstvo u Varaždinu kao voditeljica djelatnosti za zdravstvenu ekologiju.

‘Nisam dobila ni upozorenje ni opomenu’

Za prvi otkaz je dobila pravomoćnu presudu. “Nakon godinu dana i različitih oblika opstrukcije rada, nastojala se uništiti djelatnost kako bi se mene prikazalo kao nesposobnu voditeljicu”, smatra Ježić.

“Kako im to nije uspjelo, ja sam pravomoćnom sudskom presudom trebala biti vraćena na radno mjesto, ali poslodavac je odbio izvršiti sudsku presudu te sam onda bila prisiljena kazneno ga prijaviti i tada sam odlučila javno istupiti u medije kako bih ukazala na kaznena djela koja se tamo čine”, govori Ježić.

“Nisam dobila niti jednu opomenu niti upozorenje pred otkaz, nego, nakon što sam u svom izvještaju u radu za 2018. godinu upozorila na derogaciju ovlasti i zaustavljanje razvoja djelatnosti, lošu komunikaciju, tada je uslijedio prvi otkaz”, kazala je.