Kampanja koja je razbjesnila milijune: na Instagramu slavne glumice objavljeno da je umrla od raka, idući dan se pojavio ovaj video

Padney je rekla kako je ponosna što je vijest o njezinoj "smrti" postigla

FOTO: Instagram

Vijest o smrti indijske glumice, za koju se kasnije doznalo da je lažna, izazvala je žustru etičku raspravu u toj zemlji. Naime, na službenom Instagram profilu glumice Poonam Padney objavljeno je kako je 32-godišnjakinja umrla nakon borbe s rakom vrata maternice.

S obzirom na to da je vijest objavljena na njezinom službenom Instagram profilu, mediji su objavili vijest o njezinoj smrti u roku od nekoliko minuta, a društvene mreže bile su pune izraza sućuti. Međutim, ispostavilo se da se radilo o lažnoj vijesti.

Padney je samo dan nakon objave o svojoj “smrti” objavila video u kojemu je objasnila da je lažirala svoju smrt kako bi podigla svijest o raku vrata maternice. “Odjednom svi govorimo o raku vrata maternice, zar ne?”, rekla je Padney u videu dodajući da je ponosna na to što je vijest o njezinoj “smrti” postigla.

Podijeljene reakcije na objavu

Dok je nekolicina ljudi pohvalila kampanju na društvenim mrežama, mnogi su je kritizirali zbog neosjetljivosti spram onih koji se zaista bore s rakom ili onih koji su izgubili drage ljude zbog bolesti. Također, neki su kritizirali medije zbog izvještavanja o njezinoj smrti bez provjere informacija.

Ipak, neki novinari svoju su odluku branili rekavši da je vijest objavljena na službenom Instagram profilu. Schbang, agencija za društvene medije koja je iza kampanje, ispričala se onima koje je kampanja izazvala negativnu reakciju.

“Naše radnje bile su vođene jedinstvenom misijom – podići svijest o raku vrata maternice”, kažu iz agencije. Istaknuli su i kako se majka glumice također borila s rakom te da shvaća važnost prevencije i svijest o bolesti, posebno kada je dostupno cjepivo.

Kampanja indijske vlade?

Rak vrata maternice često se naziva “tihim ubojicom” jer ne pokazuje vidljive simptome u ranoj fazi. Nakon raka dojke, to je drugi najčešći rak kod žena u Indiji, s više od 77 tisuća umrlih od te bolesti svake godine.

Ali to je također jedan od karcinoma koji se najlakše može spriječiti, budući da cjepivo protiv HPV-a štiti od visokorizičnih sojeva virusa koji uzrokuju rak. Međutim, ženama se savjetuju redoviti pregledi jer cjepivo ne štiti od svih sojeva HPV-a koji uzrokuju rak.

U četvrtak, dan prije nego što je Pandey lažirala svoju smrt, indijska ministrica financija Nirmala Sitharaman objavila je da vlada poduzima korake za cijepljenje djevojčica između devet i 14 godina, iako nije spomenula konkretne detalje o kampanji.

Sumnjiv tajming objave

Tajming objave je za korisnike društvenih mreža bio sumnjiv. Mnogi su nagađali kako je glumičina objava dio vladine strategije reklamiranje cjepiva protiv HPV-a, ali ni vlada ni Pandey nisu komentirali poveznicu.

Također, mnogi su se zapitali je li u redu da učinkovitost podizanja svijesti o problemu ima primat nad etikom kada je u pitanju “viralna” kampanja poput ove. Uz to, korisnici su se pitali tko je odgovoran za postavljanje standarda – oglašivači, mediji ili pak sami gledatelji, piše BBC.