KB Merkur o bizarnom incidentu s MR uređajem: 'Došlo je do neadekvatnog postupanja našeg djelatnika'

Šteta, uvjeravaju, ne bi trebala biti značajna

05.07.2012., Jordanovac 99, Zagreb - Uredjaj za magnetnu rezonancu MR u privatnoj radioloskoj ordinaciji dr. sc. Kresimir Cavka. r"nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako smo jučer javili, ove srijede je došlo do incidenta u zagrebačkom KB-u Merkur koji je uključivao uređaj za magnetsku rezonancu, odnosno MR i metalni bolnički krevet. MR je prema sebi povukao metalni krevet s ulaznih vrata u prostoriju.

Jučer nije bilo jasno kako se ovo dogodilo, odnosno je li MR ostao upaljen ili se sam upalio. Jedino se znalo da su krevet i MR još uvijek spojeni te da se očekuje dolazak stručnjaka iz Njemačke koji bi trebali pokušati razdvojiti uređaj i krevet.

Telegram je jučer poslao upit KB Merkur s upitom što se točno dogodilo. Danas nam odgovaraju kako je do prekida rada uređaja za MR došlo zbog „neadekvatnog postupanja djelatnika kod pristupa samom uređaju.“

KB Merkur: ‘Imamo još jedan MR’

Uređaj je, potvrđuju, trenutno izvan funkcije. „Trenutno se utvrđuju sve bitne okolnosti samog događaja i razina oštećenja uređaja“, dodaju. Pišu i kako, prema neslužbenoj obavijesti od servisera uređaja, šteta ne bi trebala biti značajna.

„Međutim, konkretnije informacije ćemo moći dostaviti tek po konačnom utvrđenju svih tehničkih detalja. Ako prve procjene budu točne, očekujemo da će uređaj biti popravljen u kraćem vremenskom roku te ubrzo pušten u pogon“, dodali su.

Naglašavaju kako nitko nije ozlijeđen u incidentu. “Ustanova raspolaže još jednim MR uređajem na koji će pacijenti biti preusmjereni”, zaključuju.