Kineska superzlikovka pokrala milijarde pa htjela postati kraljica Liberlanda, maštala o velebnom budističkom hramu blizu Osijeka

U Kini je opljačkala 128.000 ljudi i počela maštati o vlastitom kraljevstvu

FOTO: Pixsell / AFP

Zhimin Qian je sanjala da će je Dalaj Lama pomazati za reinkarniranu božicu i da će postati kraljica Liberlanda, nepriznate mikronacije na granici Hrvatske i Srbije tridesetak kilometara udaljene od Osijeka, gdje će izgraditi najveći budistički hram u Europi. Bjegunka od vlasti u Pekingu imala je financijsku podlogu za takvi ludi san: ogromne svote bitcoina iz prijevare teške 5,8 milijardi eura koju je počinila u Kini, opljačkavši više od 128.000 ljudi.

Uz to, 45-godišnja Qian našla se u središtu londonskog suđenja za pranje novca koje je ovog tjedna završilo osudom njezine “njegovateljice i pomoćnice” Jian Wen. “Duh Quian nadvija se nad ovo suđenje od početka do kraja procesa”, rekao je Mark Harries, odvjetnik Jian Wen, poroti na sudu u Southwarku. Harries je nazvao Qian, koju se na sudu spominje pod lažnim imenom Yadi Zhang, “superzlikovkom”, prenosi Financial Times.

Pokušala oprati novac kupnjom nekretnina

Londonska policija susrela se s Wen i Qian tijekom racije na vilu u Hampsteadu 2018. godine. Istraživali su sumnjivu, neuspješnu kupnju nekretnine u koju je bila upetljana Wen. Zaplijenili su uređaje na kojima se nalazilo 61.000 bitcoina, vrjednijih od 3,5 milijardi eura prema današnjim cijenama, što je jedna od najvećih zapljena kriptovaluta bilo gdje u svijetu.

Wen je na kraju uhićena i osuđena za pranje novca, iako je oslobođena optužbi po preostalih deset točaka optužnice. Nije bila optužena za umiješanost u navodnu prijevaru počinjenu u Kini. Qian je i dalje na slobodi, a britanska policija vjeruje da je napustila UK. Nalazi se na Interpolovoj crvenoj tjeralici i nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Prevara s rudarenjem bitcoina

Qian je rođena 4. rujna 1978., i to je jedna od rijetkih činjenica poznatih o njezinom životu prije nego što je došla na čelo velike kineske tvrtke Tianjin Lantian Gerui Electronic Technology, osnovane u ožujku 2014. Riječ je o kompaniji koja se bavila investicijama, obećavajući uagačima povrate do 300 posto, pokazuju dokumenti britanskog suda. Navodno se usput bavila i rudarenjem bitcoina.

Qian je ubrzo postala toliko uspješna da je počela unajmljivati slikoviti pekinški Diaoyutai State Guesthouse, diplomatski kompleks u kojem državni čelnici ugošćuju strane dostojanstvenike, kako bi ondje održavala konferencije za promicanje usluga tvrtke koju je vodila, navodi se u kineskim sudskim dokumentima.

Potencijalne ulagače također je vodila na mjesto gdje je tvrtka Lantiana Gerui navodno rudarila bitcoine. No, sudski dokumenti iz Ujedinjenog Kraljevstva navode da je tvrtka “koristila zastarjelu rudarsku opremu kao paravan za prevaru potencijalnih investitora”.

Uvalila podređenog i nestala

Qian je na kraju prebacila novac svojih ulagača na račun u kripto mjenjačnici Huobi, pretvorivši ga u bitcoine, nakon čega je pobjegla. Naravno, svoj je identitet vješto prikrila iza mora papirologije Lantiana Geruija. Za to se pobrinula nedugo nakon osnivanja firme kada je zatražila od zaposlenika, Jiangtao Rena, da postane pravni zastupnik Lantiana Geruija.

U srpnju 2017., ubrzo nakon što je započela istraga u Kini, pobjegla je iz zemlje s crnim laptopom Lenovo. Na njemu se nalazio kripto novčanik s milijardama eura vrijednim bitcoinima ukradenim s računa na mjenjačnici Huobi koji je glasio na Renovo ime. Priča o tvrtki Lantian Gerui završila je 2019. kada su kineske vlasti uhitile 50 osumnjičenika, uključujući Rena, pod optužbom za prijevaru povezanu s trgovinom kriptovalutama.

Dva ukradena identiteta

Qian je u bijegu pomoglo je više osoba, uključujući kineskog državljanina po imenu Yadi Zhang, pokazuju sudski dokumentima iz Velike Britanije. Iskoristila je Zhangovo ime za dobivanje putovnice karipske državice St Kittsa i Nevisa u srpnju 2017. Mjesec dana kasnije, Qian je nabavila lažnu mianmarsku putovnicu, pa se nadalje koristila tim identitetima kako bi izbjegla kineske vlasti.

Koristila je ime Zhang kada je 2017. godine srela Wen u londonskom hotelu. Sljedeće tri godine Wen je radila za Qian, pomažući joj pretvoriti bitcoin u gotovinu, nekretnine i nakit, čak i dok je britanska policija istraživala njihove aktivnosti. Wen je zanijekala da zna bilo što o navodnoj prijevari u Kini.

Megalomanske ambicije i jadan život

Godine 2018. Qian je započela voditi dnevnik koji je kasnije zaplijenila britanska policija. U njemu je zabilježila svoju želju da ju Dalaj Lama proglasi “reinkarniranom božicom” i planove za kraljevstvo kojim će vladati u Liberlandu, nepriznatoj i nenaseljenoj mikronaciji od 7 kvadratnih kilometara koja se nalazi na Dunavu između Hrvatske i Srbije, o kojoj je Telegram nedavno objavio veliku reportažu.

Qianini planovi uključivali su izgradnju budističkog hrama, zračne i riječnu luku, te krunu i žezlo vrijedne skoro šest milijuna eura kao znakove kraljevske vlasti. Unatoč Qianinim ekscentričnim ambicijama, Wen je svjedočila da je njezin život bio iznenađujuće jadan. Qian imala poteškoća s hodanjem koje su bile posljedica prometne nesreće, pa je je većinu dana provodila oko 20 sati u krevetu sa svojim laptopom, igrajući igrice, kupujući i razmjenjujući bitcoine. “Imala je noćne more i budila se vrišteći”, rekla je Wen sudu.

Iako su policajci prvi put pretražila vili u elitnoj londonskoj četvrti Hampstead u listopadu 2018., sve do sredine 2021. nisu shvatili da se na uređajima koje su zaplijenili nalazi 61.000 bitcoina. Tek u srpnju te godine policija je podnijela zahtjev sudu tražeći nalog za zadržavanje bitcoina.

Što će se dogoditi s bogatstvom?

Nejasno je gdje se nalazila Qian kada joj je policija zaplijenila ukradeno bogatstvo, budući da se nije pojavila na razgovorima na koje su je pozivali istražitelji. Wen je sudu rekla da je posljednji put razgovarala s Qian u listopadu 2020.

Policija Ujedinjenog Kraljevstva posljednji je put vidjela je Qian tijekom racije u listopadu 2018., kada su joj zaplijenili putovnicu i ostale stvari. U to su vrijeme donijeli “operativnu odluku” da ne uhite ni nju ni Wen, već da zaplijene predmete kako bi dobili “potpuniju sliku” o slučaju, pokazuju sudski dokumenti. Policija je vratila Qianinu putovnicu sljedećeg ožujka.

Najvažnije preostalo pitanje jest što će se dogoditi s 61.000 bitcoinom. Ako nitko drugi nema pravo na imovinu, sud u takvim slučajevima obično dodjeljuje polovicu oduzetih sredstava policiji, a ostatak britanskom Ministarstvu unutarnjih poslova. Do ovotjedne presude Jian Wen kineske vlasti još nisu zatražile povrat novca, piše Financial Times.