Klimatske promjene ne postoje? Ovo su današnji podaci - u Osijeku 5 stupnjeva, a u Slavonskom Brodu čak 20

Velike razlike u temperaturama na relativno maloj udaljenosti

FOTO: Karlo Klasic/PIXSELL

Temperaturna mjerenja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) na postajama u Slavonskom Brodu, Osijeku i Daruvaru pokazala su u subotu zanimljive, ali i zabrinjavajuće podatke.

Naime, u 14 sati u Slavonskom Brodu izmjerena je temperatura od 20,6 stupnjeva Celzijevih, a u Osijeku, koji je od Broda udaljen 68 kilometara zračne udaljenosti, 5,6 stupnjeva. I 77 kilometara udaljen Daruvar smrzavao se na 5,2 Celzijevaca.

Potvrdili iz DHMZ-a

”Stvarno je tako kako piše, još jučer je bila drastična razlika između Osijeka i Slavonskog Broda. Posavina je ovih dana bila značajno toplija od ostatka Slavonije”, rekli su iz DHMZ-a za Jutarnji list. Maksimalna temperatura ove subote zabilježena je upravo u Slavonskom Brodu i iznosila je čak 24 stupnja Celzijevih.

DHMZ je za ovaj vikend najavio najavio promjenljivo vrijeme, a za zapad zemlje pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Tijekom dana će se kiša širiti i na ostale predjele, dok na Jadranu može i zagrmjeti.

Prema večeri se na zapadu i unutrašnjosti mogu očekivati susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj.