Pola Europe je zameteno snijegom, otkazane stotine letova, brojne nesreće, ne voze vlakovi. Što čeka Hrvatsku?

U Bavarskoj je palo više desetaka centimetara snijega, promet je u potpunom kolapsu

FOTO: Twitter

Letovi u münchenskoj zračnoj luci otkazani su do šest sati ujutro u nedjelju zbog obilnih snježnih padalina, objavio je u subotu ujutro glasnogovornik zračne luke.

Mole se putnici da uopće ne putuju. Putnici bi prije polaska u nedjelju trebali provjeriti status svog leta sa zrakoplovnim prijevoznikom, preporučio je glasnogovornik.

Glasnogovornik Lufthanse istaknuo je da će zatvaranje zračnog prometa u Münchenu utjecati i na druge zračne luke. Primjerice, u Frankfurtu već ima značajnih ograničenja.

Paraliziran željeznički promet

Pogođen je i željeznički promet, osobito oko Münchena. Srušena stabla blokirala su pruge, a nadzemni vodovi su zaleđeni. Putnici u Ulmu i Münchenu morali su prenoćiti u vlakovima.

Željeznički promet u južnoj Njemačkoj mogao bi se suočavati s ozbiljnim poremećajima do ponedjeljka, rekla je glasnogovornica željeznice za dpa. U petak je na neko vrijeme bio obustavljen čak i promet podzemnom željeznicom, autobusima i tramvajima.

Na cestama diljem Bavarske dogodile su se brojne nesreće.

Njemački meteorološki zavod objavio je da će se još neko vrijeme zadržati hladno, zimsko vrijeme. Očekuje se nastavak obilnih snježnih padalina na jugu i jugoistoku do poslijepodnevnih sati. U noći s petka na subotu u Münchenu je palo puno snijega čiji sloj doseže nekoliko desetaka centimetara.

Otkazana utakmica zbog snijega

Zbog obilnih snježnih padalina otkazana je i današnja utakmica 13. kola njemačkog prvenstva između Bayerna i Union Berlina, objavila je Münchenska kompanija za javni prijevoz (MVG).

I Švicarska se suočava sa snježnim valom. U toj su zemlji dosad otkazana 22 odlaska i 21 dolazak u zračnoj luci Zürich zbog neprestanih snježnih padalina, piše Bloomberg. Snijeg pada i u Austriji.

Što čeka Hrvatsku?

Što se tiče Hrvatske, DHMZ je ranije najavio mogućnost susnježica i snijega u nizinama i Gorskom kotaru.

Zimske ekipe su od petka na terenu i po potrebi tretiraju asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja s obzirom na za vikend najavljenu susnježicu i snijeg, poručili su ranije iz Hrvatskih autocesta (HAC), a vozače pozivaju na dodatni oprez te da na put ne kreću bez zimske opreme.

HAC moli vozače da brzinu prilagode uvjetima i ograničenjima na autocesti dok traju snježne padaline, kao i da ne zaustavljaju vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, već da stanu na odmorištu.

‘Ne budite nepromišljeni’

Apeliraju na oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela te pozivaju vozače da ne pretječu ralice. Inače, meteorolozi su još prije dva dana najavljivali da bi u Gorskom kotaru moglo pasti i do pola metra snijega. Danas je Meteoalarm najavljuje tek da će snježni pokrivač biti deblji od 10 centimetara.

Diljem zemlje od jutra u subotu pada kiša, a u Rijeci su dijelovi gradske tržnice i okolnih ulica pod vodom nakon jakog juga i obilne kiše.

Goran Kovacic/PIXSELL
Poplavljene ulice u Rijeci
Goran Kovacic/PIXSELL

Poplave i oko Ogulina

Osim Rijeke, poplavljeni su i dijelovi kod Ogulina. ”Slivne i bujične vode poplavile su u petak i subotu u Jasenku, po procjeni, između 20 i 30 podruma, neke su ceste poplavljene, ali prohodne, a osigurani su i šumski putevi”, rekao je ogulinski dogradonačelnik i načelnik stožera civilne zaštite Daniel Vukelja.

“Mještani nekih zaselaka u Jasenku do županijske ceste mogu samo šumskim putevima, a zaselak Krapani potpuno je odsječen od ostatka Jasenka. Na kolniku ceste za Krapane je oko 60 centimetara vode. Kamion DVD-a Jasenak može proći, međutim osobna vozila mještana ne mogu”, kazao je.

“Poplavljena je cesta Jasenak – Zrnići i mještani također prometuju alternativnim putem kroz šumu. Poplavljena je cesta Drežnica – Krakar, pa su i zaseoci Kosanovići, Kojići i Kelići s Drežnicom povezani samo šumskim putem”, rekao je Vukelja i dodao da pretpostavlja da će vodostaj sutra padati.

Crveno upozorenje za nedjelju

U nedjelju će biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, no crveno upozorenje za nedjelju je izdano za područje Kvarnera i Velebitskog kanala zbog mogućnosti vrlo jake, mjestimice olujne bure te narančasto za zapadnu obalu Istre.

Kako navodi DHMZ, na području Kvarnera i Velebitskog kanala bura će u noći malo oslabjeti, a najjači udari vjetra mogući su od 35 do 65 čvorova.

Meteorolozi savjetuju da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja te poziva da se prate informacije o prometu. Narančasto upozorenje izdano je za zapadnu obalu Istre također zbog jake bure, koja će u noći malo oslabjeti.

Temperature idu u minus

U noći i ujutro uglavnom u gorskim krajevima mjestimice je moguć snijeg. Puhat će umjeren, u Slavoniji mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura, ujutro na jugu još jugozapadnjak i jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 1, na moru između 3 na sjeveru i 12 na jugu. Najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu između 11 i 16 °C.