Ključni čvor na riječkoj obilaznici odavno sagrađen, a ne puštaju ga u promet. Razlog je potpuno sumanut

Nova epizoda iz beskrajne sapunice o slavnoj hrvatskoj birokraciji

14.11.2022.., Rijeka -Ministar Oleg Butkovic i gradonacelnik Rijeke Marko Filipovic obisli su gradiliste ceste D 403.
 Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

Zbog birokratskih peripetija pet i pol milijuna eura vrijedan čvor Trinajstići na riječkoj obilaznici još uvijek nije pušten u promet, iako je izgrađen još u srpnju.

Kako piše Novi list, radi se o čvoru koji bi stanovnicima dobrog dijela općine Matulji i grada Kastva omogućio pristup obilaznici i time znatno rasteretio prometnice u zapadnom dijelu Rijeke i Kastvu. Zapelo je, naime, oko izdavanja izmjena građevinske dozvole radi izmještanja komunalnih, telekomunikacijskih i drugih instalacija.

Novi list je o svemu poslao upit Hrvatskim autocestama, iz kojih su potvrdili da su svi radovi završeni još u srpnju. Međutim, od tada traje saga s izmjenama građevinske dozvole, odnosno izmjenama projektne dokumentacije koje je radila posrnula tvrtka IGH.

HAC: ‘To je kompleksan građevinski zahvat’

“Izgradnja novog čvora na A7 (krakovi čvora u naseljenom mjestu) je kompleksan građevinski zahvat, a uz to se morao dodatno riješiti i problem brojnih instalacija koje je trebalo izmjestiti jer su ih u međuvremenu, od izdavanja građevinske dozvole za čvor, pravne osobe koje upravljaju komunalnom, telekomunikacijskom, energetskom i drugom infrastrukturom naknadno postavljale”, kažu iz HAC-a.

Dodaju da izmještanje novih instalacija nije bilo obuhvaćeno projektnom dokumentacijom koja je sastavni dio građevinske dozvole, te je “stoga bilo neophodno izraditi novo projektno rješenje instalacija, a samim time i ishoditi izmjenu građevinske dozvole”.

Navode i kako je projektant, tvrtka IGH, izradio i izmjene projekta izmještanja instalacija, ali da je tek početkom rujna dostavio kompletiranu dokumentaciju nadležnom ministarstvu. “Postupak izmjene građevne dozvole je sada u tijeku. Po izdavanju izmjene građevinske dozvole bit će zakazan tehnički pregled i očekujemo da će se tada ubrzo ishoditi uporabna dozvola”, dodaju iz HAC-a.

Idući tjedan puštaju dio čvora u promet

Kažu i da im je cilj “da se što prije steknu formalni uvjeti za puštanje u promet čvora u cijelosti”.

“Početkom idućeg tjedna u planu je puštanje dijela čvora u promet pod regulacijom kako bi se korisnicima olakšalo putovanje s obzirom na to da kreću radovi izgradnje punog profila čvora Učka (Matulji)”, stoji u odgovoru HAC-a.

Prema neslužbenim informacijama iz HAC-a, očekuje se da će izmjene građevinske dozvole biti prihvaćene za deset do petnaest dana, nakon čega bi čvor trebao konačno trebao u cijelosti biti pušten u promet.