Korona i druge respiratorne bolesti uzimaju maha. Zaraženo 5000 ljudi, stručnjaci kažu da je brojka i veća

U tjedan dana su zabilježena 42 smrtna slučaja

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Koronavirus, uz druge respiratorne bolesti, uzima maha. U tjedan dana su zabilježena 42 smrtna slučaja. Prijavljeno je i oko 5000 zaraženih, ali stručnjaci kažu da je stvarna brojka još i veća, javlja HRT.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, kazala je da je zbog respiratornih bolesti gužva na hitnom prijemu Klinike. “Veliki je pritisak na prijemne ambulante. Bilježimo skoro 250 pregleda svaki dan i to jako puno i djece”, kazala je.

“Apeliram na naše građane i pacijente da ipak svi oni s blažim oblikom bolesti ne trebaju doći u bolnicu, nego se trebaju obratiti svom liječniku obiteljske ili svom pedijatru”, dodala je.

U Mihaljeviću hospitalizirana 31 osoba

U Klinici Fran Mihaljević je zbog koronavirusa hospitalizirana 31 osoba. O širenju korone za HRT je govorila i obiteljska liječnica Branislava Čilić. “Ovaj mjesec smo testirali i pozitivno je, velika je ambulanta pa je možda i brojka veća, 90 pacijenata pozitivnih na COVID od početka mjeseca. Simptomatologija je nešto blaža”, kazala je.

Farmaceut Omar Kaodahhan je pak kazao kako se dnevno prodaje više od 300 komada testova na koronavirus u ljekarni. “Ovo je jako velika potražnja u odnosu na protekla tri do četiri mjeseca”, rekao je.

Preporuke liječnika za blagdanska druženja

No, potražnje za cjepivima baš i nema. Epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić izvijestila je da se u Zagrebu bez naručivanja cijepi svake srijede. Dala je i preporuke za blagdane, kada se ljudi intenzivno druže.

“Provjetravanje prostorija, pojačana higijena ruku, ako je osoba bolesna da ostane kod kuće i izliječi se. Dakle, sa simptomima da ide među ljude ili da nosi zaštitnu masku”, kazala je Nemeth Blažić.