Kreću radovi na Tomaševićevom megaprojektu, odabran izvođač. Ima dvije godine za transformaciju Paromlina

Kompleks na lokaciji u Paromlinskoj trebao bi biti podijeljen u dvije glavne cjeline

18.07.2014., Zagreb - Uredjenje novih parking mjesta za automobile pored dijela Paromlina koji je ostao od nedavnog rusenja. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izabran je izvođač radova na gradskoj knjižnici i kulturnom centru na lokaciji Paromlin u Zagrebu. Radi se o tvrtki Kamgrad d.o.o. koja će ovaj kompleks, koji se nerijetko naziva najvećim u administraciji gradonačelnika Tomislava Tomaševića, graditi po cijeni od 46,5 milijuna eura bez PDV-a, javlja Večernji list. Radovi bi trebali početi za dva mjeseca, a rok je dvije godine.

U projektnoj dokumentaciji se navodi da je predviđen rad u dvije smjene, šest radnih dana u tjednu. U slučaju kašnjenja radova može se organizirati i rad noću te nedjeljom i blagdanima. U dokumentaciji stoji i kako su uz gradnju novog objekta ugovoreni i radovi na rekonstrukciji postojećih građevina industrijskog kompleksa Paromlina.

Tu spadaju zgrada transmisije, skladišta brašna i silos koji predstavljaju kulturno dobro. Usto će se rekonstruirati i zgrada nekadašnjeg mlina. Kompleks na lokaciji u Paromlinskoj trebao bi biti podijeljen u dvije glavne cjeline, zapadnu i istočnu.

Projekt u dvije cjeline

U zapadnoj će biti nove zgrade, a u istočnoj već postojeće. Zapadna cjelina će imati novu zgradu s tri nadzemne etaže i objekt s pet nadzemnih i tri podrumske etaže. Sve će biti povezano unutarnjim stubištima i dizalima. Ideja je da se u središnjem atriju gradske knjižnice postavi samostojeća metalna konstrukcija. Zamišljena je kao skulpturalna reinterpretacija uklonjenog paromlinskog dimnjaka, a njen smisao je da originalnim dimenzijama reinterpretira vizuru na zgradu.

Istočna cjelina zamišljena je kao niz postojećih nadzemnih građevina transmisije, skladišta brašna te silosa. Tamo će biti smješteni uredski prostori i spremišta knjiga, dok se podrumske etaže ne planiraju raditi. Večernji list navodi da su u projektu predviđeni uredski prostori i spremišta knjiga.

Spremišta knjiga i opreme bit će u zgradi silosa, a u prizemlju zgrade transmisije je planiran prostor za smještaj stručnih suradnika i gostiju. Ideja Grada je da Paromlin, uz knjižnicu, bude centar kulturnih i edukacijskih aktivnosti pa su za silna događanja predviđene dvije multifunkcionalne dvorane s 450 mjesta, kao i prostor za izložbe i radionice.