Krstareća raketa lansirana iz Jemena pogodila tanker, plovio je prema Jadranu. Američki razarač odmah krenuo na intervenciju

Tanker plovi pod norveškom zastavom

The American destroyer USS Mason (DDG-87) crosses the Suez canal close to the port city of Ismailia, some 120 km northeast of Cairo,  on March 12, 2011. The USS Mason (DDG-87) is the 9th ship of the upgraded (Flight IIA) Arleigh Burke Class of AEGIS Guided Missile Destroyers. AFP PHOTO/STR (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Protubrodska krstareća raketa lansirana iz Jemena pogodila je komercijalni tanker te izazvala požar i materijalnu štetu, no nije bilo žrtava, priopćila je američka vojska, javlja Reuters. Raketa je lansirana s područja koje je pod kontrolom Hutija, koji su skloni Iranu te su se uključili u sukob Izraela i Hamasa.

Napad na tanker STRINDA dogodio se oko 60 nautičkih milja, odnosno 111 km sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev oko 22 sata, rekao je američki dužnosnik za Reuters. Drugi američki dužnosnik rekao je da je STRINDA mogla samostalno ploviti i nakon napada.

“Nije bilo američkih brodova u blizini u vrijeme napada, ali razarač američke mornarice USS MASON odgovorio je na poziv M/T STRINDA i trenutno pruža pomoć”, objavilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje nadzire američke snage na Bliskom istoku.

Napadaju brodove i sam Izrael

Tanker plovi pod norveškom zastavom, a njegov norveški vlasnik, Mowinckel Chemical Tankers, i upravitelj Hansa Tankers još nisu komentirali događaj.

Inače, Hutiji su se uključili u sukob na Bliskom istoku napadajući brodove na važnim plovnim putevima te ispaljujući projektile na sam Izrael. U subotu su Hutiji rekli da će gađati sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira na njihovu nacionalnost te su upozorili međunarodne brodarske tvrtke da ne posluju s izraelskim lukama.

Tanker STRINDA je ukrcala biljno ulje i biogoriva u Maleziji i krenula je prema Veneciji u Italiji, pokazuju podaci tvrtke za praćenje brodova Kpler.

Nedavno zaplijenili britanski teretni brod

Za sada nije jasno ima li ovaj tanker ikakve veze s Izraelom, piše Reuters. Skupina Hutiji, koja vlada većim dijelom Jemena, tvrdi da su njeni napadi znak potpore Palestincima, a obećala je da će se nastaviti s njima sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofenzivu na Pojas Gaze.

Prošlog mjeseca Hutiji su tako zaplijenili teretni brod u britanskom vlasništvu koji je bio povezan s jednom izraelskom tvrtkom. Sjedinjene Države i Britanija osudile su napade na brodove, okrivljujući Iran za njegovu ulogu u potpori Hutijima.