Novi napad u Crvenom moru, raketom pogođen grčki brod na putu za Suez

Amerikanci su također objavili da su zaplijenili komponente za izradu oružja namijenjene Hutijima

FOTO: AFP

Grčki brod za rasuti teret imena Zografia, koji je plovio pod zastavom Malte, pogođen je projektilom dok je prolazio južnim Crvenim morem prema sjeveru, navodi obavještajna tvrtka Ambrey u priopćenju. Projektil koji je pogodio brod došao je iz Jemena, a grčki portal Protothema piše kako među 24 člana posade nema ozlijeđenih.

Brod je bez tereta isplovio iz Vijetnama, a u vlasništvu je tvrtke Vulcanus Technical Maritime Enterprises. Protothema piše da brod, premda je pogođen, nastavlja svoj put prema Suezu, jer nije pretrpio nikakva oštećenja.

Premda Hutiji još nisu komentirali incident, glavni pregovarač skupine je jučer rekao da se njihov stav nije promijenio nakon zračnih napada SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na njihov teritorij prošlog tjedna. Upozorio je da će se napadi na brodove koji idu prema Izraelu nastaviti, a pobunjenici su u nedjelju i ponedjeljak izveli napade na američka plovila.

Američki specijalci zaplijenili komponente za izradu oružja

Danas je objavljeno i da je američka mornarica zaplijenila veću količinu komponenti za izradu oružja iz Irana, koja je bila namijenjena pobunjenim Hutijima. Središnje zapovjedništvo SAD-a, koje nadzire Bliski istok, priopćilo je da su američki mornarički specijalci (SEAL), uz pomoć helikoptera i bespilotnih letjelica, izveli noćnu zapljenu plovila u blizini obale Somalije, južno od Jemena, koji su ilegalno prevozili dijelove za izradu oružja.

U priopćenju se navodi da su među zaplijenjenim predmetima pogonski sustavi i sustavi za navođenje, kao i bojeve glave za balističke i protubrodske krstareće projektile srednjeg dometa. Među komponentama su i one za izradu protuzračne obrane. “Inicijalna analiza pokazuje da su Hutiji upotrijebili isto oružje kako bi prijetili i napadali nedužne mornare na međunarodnim trgovačkim brodovima koji su prolazili Crvenim morem”, stoji u priopćenju zapovjedništva.