Liječnici zgroženi najavama da bi trebali kontrolirali vikendaše: 'Neće vam to proći. Kolege nisu dužni izdavati potvrde'

Napominju da Porezna uprava nema nikakve ovlasti dodjeljivati liječnicima nove zadatke

03.04.2023., Zagreb - Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Natasa Ban Toskic dala je izjavu medijima nakon sastanka ministra zdravstva Vilija Berosa sa celnicima pet krovnih ljecnickih udruga koje su prije dva tjedna organizirale prosvjed. Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Nova zakonska regulativa obvezuje vlasnike nekretnina za odmor da do 31. ožujka predaju prijavu o njihovoj upotrebi, a ako to ne učine gradovi i općine će to učiniti umjesto njih. Porez na kuće za odmor sada ide lokalnim upravama umjesto u državni proračun, a država je postavila stroge zahtjeve za dokazivanje stvarne upotrebe nekretnine, prema pisanju Novog lista, uključujući potvrdu liječnika opće prakse.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) reagirala je najnovije informacije o potrebnoj liječničkoj potvrdi kada je u pitanju novi porez na vikendice, prenosi Novi list. U tekstu prenose izjavu vlasnika agencije za nekretnine Imperium Immobiliare Filipa Brkana, koji skreće pozornost na to da je što se tiče sprječavanja izbjegavanja plaćanja ovog poreza zakonodavac tu bio dosta maštovit.

“Da bi netko dokazao da kuću ne koristi za odmor, mora imati dokaz o prebivalištu na toj adresi i na istoj primati račune od komunalnih poduzeća, a možda je najzanimljivija treća odredba po kojoj se dokazuje da tamo stanujete, a to je potvrda liječnika opće prakse, iz koje će biti vidljivo da tamo stanujete i kod njega/nje dolazite na preglede”, rekao je Brkan za Novi list.

‘Nismo dužni izdati potvrde’

Iz KoHOM-a kažu da ih je neugodno iznenadilo što se u članku kao jedan dio dokumentacije spominje i potvrda liječnika opće prakse iz koje će biti vidljivo da osoba tamo stanuje i kod njega dolazi na preglede. Liječnici kažu da to nikako nije točno jer “Zakon o lokalnim porezima koji uređuje materiju poreza na kuće za odmor niti jednom riječju ne propisuje obvezu izabranih liječnika na izdavanje opisanih potvrda ili nešto slično”.

“Stoga KoHOM odlučno odbacuje ovaj neosnovan navod iz spornog članka te preporučuje svim kolegama da takve potvrde nisu dužni izdati”, prenosi Novi list.

Napominju i da Porezna uprava nema nikakve ovlasti dodjeljivati obiteljskim liječnicima nove administrativne zadatke niti se upletati u njihov svakodnevni medicinski rad s pacijentima. Isto tako upozoravaju da ni Ministarstvo zdravstva ni Hrvatska liječnička komora nisu upoznati s ovim odredbama niti je potvrđeno njihovo odobrenje, a udruge liječnika obiteljske medicine “nisu konzultirane niti jednom jedinom rečenicom”.

‘Tražite potvrde javnih bilježnika’

“Navedene potvrde ne spadaju u poslove neposrednog pružanja zdravstvene zaštite i nisu obuhvaćene niti osnovnim niti dopunskim zdravstvenim osiguranjem te u slučaju eventualnog izdavanja podliježu naplati po cijeni koju određuje sam liječnik. Međutim, KoHOM upozorava da niti pod kojim uvjetima niti cijeni neće biti izdavane navedene potvrde”, istaknuli su.

Dodali su da “ako Hrvatska ne funkcionira kao pravna država u kojoj MUP vodi registre prebivališta i boravišta te je nemoguće službeno znati gdje tko živi ( i glasa na izborima)”, onda neka traže potvrde javnih bilježnika, udruga građana, lovačkih društava, župnih ureda.

‘Ovo nije prvi udar MUP-a’

“Potrebno je jasno upitati Ministra Davora Božinovića je li Porezna uprava tvrdi da MUP-ova potvrda o prebivalištu i boravištu ne vrijedi za Poreznu upravu te je li se očitovao glede toga i dao svoju privolu za ovakvu odredbu u kojoj se od liječnika traži da rade posao MUP-a”, istaknuli su.

Na kraju su ponovili da KoHOM godinama upozorava na ogromnu kadrovsku devastaciju obiteljske medicine i na kraju su akcentirali da u Hrvatskoj djeluje 2181 liječnika obiteljske medicine koji pokrivaju rad u 2309 ordinacija ugovorenih s HZZO što znači da je broj timova bez liječnika – nositelja čak 127.

“Podsjetimo, ovo nije prvi udar MUP-a na obiteljsku medicinu kojoj su namijenili kontrolu zdravstvenih stanja, i prijava, svih vozača i vlasnika oružja upravu MUP-u te ih doveli u konflikt interesa s pacijentima. Zaključno, očekujemo trenutno očitovanje MIZ, MUP, Porezne uprave i Vlade na ovakve objave”, reagiraju iz KoHOM-a.