Nova pravila za vikendaše stupila na snagu, porez ćete moći izbjeći i s liječničkom potvrdom

Porezna uprava pozvala je građane da predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor

21.06.2023., Makarska - Apartmanizacija Makarske. Pogled na novoizgradjeni dio Makarske u visim djelovima grada se nalazi puno novih objekata. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Porezna uprava pozvala je građane da predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor. Ako to ne učine do 31. ožujka ove godine, dužnost i nadležnost gradova i općina je da to učine umjesto njih. Podsjetimo, nadopuna zakona o porezu na kuće za odmor početkom je godine stupila na snagu, a prema njoj svaki grad ili općina imaju odgovornost naplate tog poreza.

Porez na kuće za odmor već je bio prisutan u zakonu, ali kao prihod središnjeg državnog proračuna. Od 1. siječnja taj je prihod prepušten gradovima i općinama. Zakon se odnosi na vlasnike apartmana, bilo fizičke ili pravne osobe, ali i na građane, bilo Republike Hrvatske ili EU-a, koji imaju nekretnine koje koriste za povremeni boravak.

Budući da vlasnici apartmana već imaju obvezu plaćanja tog poreza, u konačnici će plaćati dva nameta – porez na kuću za odmor i paušal po ležaju.

Koordinacija više ministarstava

Kako je za Novi list rekao vlasnik agencije za nekretnine Imperium Immobiliare Filip Brkan, kod apartmana neće biti problem ući u trag vlasniku apartmana jer već postoji evidencija po gradovima, no kod fizičkih osoba će biti nekih problema jer se to uglavnom radi stihijski.

“Puno lakše bilo kada bi ministarstva graditeljstva (koje raspolaže informacijama o tipu i kvadraturi nekretnina itd.), financija (koje ima informacije o imovinskom stanju građana) i unutarnjih poslova (koje raspolaže informacijama o boravištu i prebivalištu građana) koordinarali svoje poslove”, kaže Brkan.

Vlasnik agencije za nekretnine dodaje i kako je država bila prilično maštovita kad je sprječavanje izbjegavanja plaćanja ovog poreza bilo u pitanju. Kaže da osoba mora imati potvrdu o prebivalištu i primati račune komunalnih poduzeća na istoj adresi kako bi dokazala da kuću ne koristi za odmor.

Potvrda liječnika opće prakse

“Možda je najzanimljivija treća odredba po kojoj se dokazuje da tamo stanujete, a to je potvrda liječnika opće prakse, iz koje će biti vidljivo da tamo stanujete i kod njega/nje dolazite na preglede. Država je bila temeljita i dosta se dobro pripremila”, priznaje Brkan.

U tablicama što ih je objavio portal Porezna konkurentnost postoje 52 grada i općine koji su podigli porez na kuće za odmor do maksimalnih pet eura po četvornom metru. To je manje od deset posto svih lokalnih zajednica u Hrvatskoj, kojih je 556 kad se uključi i Grad Zagreb, koji ima i status županije. Dio gradova i općina podizao je porez na vikendice, ali ne do maksimuma, a u Poreznoj upravi su izračunali da je to učinilo njih 240. Ipak, veći dio lokalnih zajednica, njih 303, nije mijenjao iznos poreza na kuće za odmor, a čak 13 ih je smanjivalo taj porez.

S druge strane, tek su Split, Dubrovnik i Zagreb iznajmljivačima povećali paušal na maksimalnih 199,08 eura. Zagreb i Dubrovnik jedini su u Hrvatskoj do maksimuma podigli i porez na kuće za odmor i paušal iznajmljivačima. Među onima koji su na pet eura po četvornom metru podigli porez na kuće za odmor sve su redom općine i gradovi na Jadranu, osim Zagreba i zagorske općine Tuhelj.