Ludo proljeće. Danas će na Medvednici i u gorju pasti snijeg, nekoliko dana kasnije očekuju nas gotovo ljetne vrućine

Sljedeći tjedan bit će znatno topliji, meteorolozi najavljuju temperature i do 25 stupnjeva

24.03.2024., Zagreb - Na vrhu Sljemena preko noci palo je oko 25 cm snijega.  Photo: Luka Batelic/PIXSELL
FOTO: Luka Batelic/PIXSELL

DHMZ najavljuje da će Hrvatska danas imat promjenljivo vrijeme, koje će negdje biti i pretežno oblačno. Poslijepodne će mjestimično biti kiše, dok je na ona najizglednija na sjevernom Jadranu. Navečer su mogući snažniji pljuskovi praćeni grmljavinom, a u gorskoj Hrvatskoj je moguć i snijeg. Istok i jug Hrvatske očekuje više sunčanih razdoblja.

Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, dok će na istoku ujutro prevladavati sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura te istočnjak, a u Dalmaciji će puhati jugo u drugom dijelu dana. Najviše dnevne temperature kretat će se između 9 i 14 stupnjeva, do će u gorju biti niže. Jadran očekuje nešto više temperature, između 13 i 18 stupnjeva.

Snijeg moguć već danas

Dežurni prognostičar Tomislav Kožarić je za Radio Sljeme najavio da će prema kraju dana biti moguć osjetan snijeg, koji bi mogao stvoriti i dosta snježnog pokrivača u gorskoj Hrvatskoj. Preporučuje onima koji su već promijenili gume na svojim automobilima da provjere ima li snijega na dionicama kojima putuju.

Dodao je da će biti snijega i na Sljemenu, pa stoga ne preporučuje ići na Sljeme s ljetnim gumama. Kožarić je najavio da će sljedeći tjedan biti znatno topliji, pa da će temperature ići do 25 stupnjeva.

Prijepodne 🌤, popodne ☁️, navečer je moguća 🌧 – opis ponedjeljka koji se upravo budi :-)Trenutačno je vedro i friško, oko 0˙C je, a idemo do proljetnih 12!!#slušamsljeme

Posted by HRT Radio Sljeme on Sunday, April 21, 2024

Sutra promjenjivo oblačno

No, sutra će još uvijek biti promjenjivo oblačno vrijeme, povremeno s kišom, a lokalno s mogućim jačim pljuskovima. Kiša će prijepodne padati uglavnom na zapadu zemlje, dok će se poslijepodne proširiti i ina ostale dijelove. U gorskoj Hrvatskoj bit će oblačno, s povremenim snježnim padalinama. Nestabilno vrijeme u utorak najavljuje i meteorologinja N1 Tea Blažević, kao i kišu u većini predjela u srijedu.

Dalmaciju očekuje najviše sunčanih razdoblja, a vjetar će uglavnom biti sjeverni i zapadni. Na sjevernom Jadranu očekuje se snažna bura, a u Dalmaciji će prijepodne puhati umjereni jugo i jugozapadnjak, koji će popodne prijeći u sjeverozapadnjak.

Temperature će se kretati između 2 i 6 stupnjeva, a na Jadranu će biti više – s temperaturama između 7 i 11 stupnjeva. Najviše dnevne temperature kretat će se između 9 i 14 stupnjeva, a na jugu i istoku zemlje najviše temperature ići će do između 16 i 19 stupnjeva.