Mama djeteta koje je odgojiteljica tjerala da vadi kruh iz WC-a: 'Više puta se pomokrio, kroz suze mi je govorio što se desilo'

Majka kaže da ga se prisiljavalo da sve pojede

FOTO: RTL

U jednom dječjem vrtiću u Zaprešiću dogodio se ozbiljan skandal. Odgojiteljica je navodno tjerala dijete da rukama vadi kruh iz WC školjke.

Na Facebook stranici “Mamin blog” objavljeno je pismo odgojiteljice kojim je opisala incident, koje je navodno upućeno roditeljima djeteta. Dijete je, kako se navodi u pismu, prekršilo pravila o ručku.

“Unutar skupine pravilo je da si sami stavljaju jelo te, koliko stave, toliko pojedu. Kad pojedu i kruh, ako žele, dođu po još i također je dogovor o uzimanju kruha – ako ne želiš, slobodno izrazi svoje mišljenje i ne moraš uzeti kruh”, stoji u pismu.

Iskrao se do WC-a i tamo bacio kruh

Zatim je rekla kako je dijete tražilo drugo jelo nakon što nije pojelo kruh i dobilo ga je jer ga nisu provjeravali, vjerujući da se drži dogovora. Međutim, kako kaže, dijete je bacilo kruh u WC, a dio hrane naguralo u džepove.

Za RTL je situaciju komentirala i majka djeteta koja je ogorčena činom odgojiteljice. Da u vrtiću nešto nije kako treba, njezin joj je petogodišnji sin već ranije dao naslutiti, a i nekoliko se puta i pomokrio u donje rublje.

“Njega se prisiljavalo da mora sve pojesti. Dijete nije znalo što će, stavilo je koricu kruha u džep i neprimjetno se iskrao do WC-a i tamo bacio tu koricu kruha”, rekla je majka.

Psiholog: ‘Ovog nema ni u zatvoru’

Navela je kako mu je odgajateljica naredila da golom rukom izvadi kruh iz školjke. “Bijes je proradio u meni. On je počeo plakati, kroz suze mi je govorio što se desilo. Danas ujutro kad smo se probudili, trebamo u vrtić, a on kaže da ne želi”, rekla je majka.

U Ministarstvu obrazovanja nisu upoznati sa slučajem, ali kažu da je u ovakvim situacijama može djelovati samo ravnatelj. Nitko iz vrtića nije htio pred kamere, ali poručeno je da će razgovarati s odgajateljicom te će biti poduzete određene mjere.

Situaciju je komentirao i psiholog Božidar Tarabić, voditelj Ureda za psihološku podršku Sveučilišta u Zagrebu. Kaže kako za takav čin nema opravdanja. “Ovo se radi ni u zatvoru, tamo bi išli na sud za ljudska prava i rekli da je to zlostavljanje zatvorenika”, rekao je psiholog Tarabić za RTL.