Mercatorova voditeljica stvorena pomoću AI-ja uzrujala Slovence: 'Ovo je zastrašujući pogled u budućnost'

Nekim Slovencima nije dobro sjela 'umjetno inteligentna' voditeljica

FOTO: YouTube/M Soseska

Ota R. Merc uvijek je savršena, besprijekorna i vječno mlada voditeljica nove emisije MTN-a. Provest će vas kroz najvažnija događanja kod vašeg omiljenog susjeda. Tako ćete uvijek biti u tijeku s nagradnim igrama uz koje možete osvojiti primamljive novčane nagrade”, piše na web stranici Mercatora.

Naime, Ota R. Merc je, kažu iz Mercatora, prva TV voditeljica stvorena uz pomoć umjetne inteligencije. Ime voditeljice zapravo je anagram riječi Mercator, a njena pojava izazvala je zgražanje brojnih Slovenaca. Među njima je i novinarka Miša Margan, piše slovenski žurnal 24.

“Gledam film i odjednom se na ekranu pojavi Ota R. Merc, digitalna umjetna voditeljica koja govori neke bla bla poruke bez trunke empatije i emocija. Ostala sam bez riječi, i to ne zbog reklame jer se uopće ne sjećam što je govorila nego zbog činjenice da nam naš “najdraži susjed” nudi zastrašujući pogled u budućnost. Budućnost u kojoj više nećemo trebati TV voditelje, doktore, učitelje… već će sve to biti ‘umjetno inteligentni ljudi‘. Pitam se je li ljudskost još potrebna ovom svijetu”, napisala je Margan.

Iz Mercatora kažu da su inovatori

Slovenski portal za komentar se obratio Mercatoru, iz kojeg su poručili da su “oni inovatori”.

“Među prvima smo, primjerice, ponudili automatske blagajne… a kao inovatori želimo ići u korak s vremenom i rado iskušavamo nove tehnologije i pristupe. To vrijedi i za upotrebu umjetne inteligencije koju testiramo ili za interpretaciju podataka na temelju kojih možemo donositi bolje poslovne odluke ili je testiramo u drugim područjima, kao što je to komunikacija”, poručili su.

Objasnili su kako digitalna prezenterica Ota služi za prenošenje klasičnih korporativnih poruka na tjednoj razini. “Budući da se radi o tjednom sadržaju, klasična produkcija ovog formata bila bi vremenski i troškovno izuzetno zahtjevna”, dodali su.