Meteorolog o zagađenju zraka u hrvatskim gradovima, otkriva i koje su čestice posebno opasne

'Uglavnom je to unutrašnjosti i najviše u mjestima gdje ima dosta prometa, industrije i izgaranja', kaže Ivan Čačić

Meteorolog Ivan Čačić
FOTO: Screenshot/Dnevnik Nove TV

Zagađenje zraka u hrvatskim gradovima tijekom zime nije neuobičajeno, no nisu sve čestice opasne za ljudsko zdravlje. “Čestice manje ili jednake od 2,5 mikrometra i one jednake ili manje od 10 mikrometara osobito su opasne i upravo Svjetska meteorološka organizacija ima cijeli niz motrenja i podataka o tome”, kazao je meteorolog Ivan Čačić.

“Možemo reći da su osobito opasne vezano uz respiratorne probleme i za ranjive skupine – starije osobe, trudnice pa i djeca”, dodao je Čačić u Dnevniku Nove TV.

Kako je rekao, ima nekoliko elemenata zbog čega dolazi do zagađenja i loše kvalitete zraka. “S jedne strane su izvori onečišćenja, a to je najčešće promet i izvori izgaranja. Sada po zimi, vezano uz drvo i ugljen”, rekao je.

Najizloženiji gradovi u unutrašnjosti

“S druge strane imate vremensku situaciju gdje nema velike razlike u tlaku, nema vjetra i ne dolazi do provjetravanja. Tada te čestice onda ostaju na mjestu gdje izviru i stvaraju velike koncentracije koje su opasne za zdravlje”, dodao je Čačić.

O tome koji su gradovi inače najizloženiji takvoj kakvoći zraka i koliko često se ovakvi incidenti mogu događati, Čačić kaže: “Uglavnom je to u unutrašnjosti i najviše u mjestima gdje ima dosta prometa, industrije i izgaranja”.

Zagreb je jedan od njih, pogotovo istočni dio grada, gdje je više tog izvora onečišćenja. Ovisno o vremenskoj situaciji, kad se dogodi anticiklona koja je dugotrajna – na nekom mjestu nema provjetravanja, onda možemo očekivati ovakve stvari”, zaključio je meteorolog.