Meteorolog otkriva što nas sve čeka idućih dana. Nekim ljudima neće biti lako

U četvrtak i petak u Slavoniji može biti do 15 stupnjeva, a onda će temperatura naglo pasti

FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Meteorolog Nove TV Ivan Čačić je u Dnevniku te kuće govorio je o vremenskim prilikama i neprilikama koje nas čekaju ovih dana. Kazao je kako nas ne očekuju epizode viđene u Srbiji, Rumunjskoj ili Bugarskoj ovog vikenda koje su zatrpane snijegom.

No, to ne znači, dodao je, da ni mi nećemo imati snježnih epizoda. “Prva epizoda slijedi već u utorak u gorju. U četvrtak i petak imamo val topline. Istok može očekivati krajem četvrtka i u petak te krajem petka i temperature veće od 15 stupnjeva”, kazao je.

Kiša pa snijeg

No, nakon toga, prognostičarski modeli očekuju pad temperatura za 15 stupnjeva i to u roku od 12 sati. “Velike količine oborina očekuju se u petak. Gorski kotar može dobiti čak i više od 150 litara po metru četvornom.

Nakon toga navečer krajem petka u središnjoj Hrvatskoj ta kiša prelazi u snijeg, što je nova epizoda”, kazao je i dodao da se snijeg posebno očekuje u Međimurju, gdje se može oformiti snježni pokrivač do 10 centimetara.

Klimatski problemi

Meteoropatima, dodao je, s obzirom na sve ove promjene, neće biti lako. “Subota – dosta snijega u gorskom području, više od 20 centimetara. Sljedeća epizoda nas očekuje drugi tjedan, s dosta snijega u gorskom području, što će se širiti prema sjeveru”, kazao je.

No, zaključio je kako možemo reći da su sezonski temperature ipak iznad prosjeka, što ne znači da snježnih epizoda i hladnoća neće biti. Sve to, kazao je, je scenarij globalnog zatopljenja.