Mladoženja ispričao kako mu je norovirus u onom resortu kod Zagreba upropastio svadbu. 'Mislio sam da me želudac boli od treme'

Sanitarni inspektori zatvorili su resort

FOTO: screenshot Dnevnik Nove TV

Nakon što su se gosti na svadbama u Wedding Resortu Corberon u okolici Zagreba zarazili norovirusom, Državni inspektorat im je privremeno zabranio rad. Jedan od mladenaca kojima je zbog virusa pokvarena svadba je Mislav Markoč, koji je za Dnevnik Nove TV ispričao kako mu je svadbena idila kratko trajala. Naime, prije prvog plesa mladoženju su uhvatili simptomi norovirusa.

“Bolio me želudac, mislio sam da je od nervoze, prvi ples, znate kako to ide, onda sam otišao u tu kućicu za mladence, pokrio sam se s tri deke i počeo povraćati i imao proljev do tri ujutro dok nije došla hitna”, ispričao je. Simptome je idućeg dana imalo i 150 gostiju, od kojih je više od 20 završilo na infuziji.

Svadba nastavljena unatoč zaraze?

Markoč je ispričao kako su mu se javili i drugi mladenci, koji su imali slične simptome. Priča kako su se vikend prije njegove svadbe na tri različite lokacije u vlasništvu iste agencije koja organizira vjenčanja dogodile slične situacije sa zaraženim ljudima.

“Kad smo mi bili na svadbi u petak u malom šatoru se istovremeno održavala svadba, gdje je također bilo zaraženih, a i dan kasnije nakon što smo obavijestili jedni druge da smo zaraženi nastavilo se sa svadbom. To ne mogu vjerovati. Na te dvije svadbe bilo je zaraženih”, priča Markoč.

Lako prenosivi virus

Epidemiolozi su prošle subote zabilježili 70-ak oboljelih, no norovirus je dokazan kod dva uzvanika. Inspektori su ograničili upotrebu vode dok se ne osigura ispravna voda, a epidemiolozi su objasnili kako je riječ o virusu koji se lako prenosi.

“Put prijenosa je fekooralni put, osoba se može zaraziti ingestijom kontaminirane hrane, vode ili u direktnom kontaktu s osobom oboljelom koja izlučuje virus iz svog organizma ili putem kontaminiranih predmeta, nekakvih površina”, objašnjava Kruno Sokol, šef službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Za sada otkazuju sva vjenčanja

Iz resorta su ranije danas izrazili žaljenje zbog neugodnosti, pa poručili da su testovi svih zaposlenika i hrane negativni na virus. No, unatoč tome, slažu se s odlukom sanitarne inspekcije i otkazuju za sada sva vjenčanja.

“Žao nam je zbog svih neugodnosti koje su imali mladenci i njihovi gosti zbog zaraze norovirusom na nedavno održanim svadbama. Iako su testovi svih naših zaposlenika i hrane na spomenuti virus do sada negativni, slažemo se s odlukom Službe sanitarne inspekcije da svadbe ne održavamo dok s potpunom sigurnošću ne utvrdimo da ne postoji nikakva mogućnost daljnje zaraze”, kažu iz resorta.