Moderna objavila da njihovo ažurirano cjepivo štiti od najnovije varijante covida nazvane Pirola

Raste broj slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa

This photo taken on March 17, 2022 shows a staff member, wearing personal protective equipment (PPE), working at the Fire Eye laboratory, a temporary Covid-19 coronavirus testing facility, before it opens in Yantai in China's eastern Shandong province. (Photo by AFP) / China OUT
FOTO: AFP

Kako ulazimo u jesen, zdravstvene službe su, bolje nego na početku pandemije, opremljene za borbu protiv covida-19, zahvaljujući imunitetu populacije stečenom cjepivima i prirodnim infekcijama.

Sada nas muči kako se zaštititi u nadolazećim mjesecima kada se život seli u unutrašnje prostore, a broj novih varijanti covida-19 se povećava.

Uzbunu izaziva nova varijanta BA.2.86, zato što stručnjaci upozoravaju da bi mogla uzrokovati infekciju kod ljudi koji su već imali covid ili kod onih koji su cijepljeni, piše TIME.

Varijanta je pod pojačanim nadzorom

Rastući broj slučajeva BA.2.86 u svijetu potaknuo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da je klasificira kao “varijantu pod nadzorom”, dok znanstvenici prate koliko dobro se virus može širiti i može li uzrokovati teže bolesti od prijašnjih varijanti.

Tvrtka Moderna izvijestila je jučer da njihovo najnovije cjepivo stvara snažan imunološki odgovor protiv varijante BA.2.86, nazvane Pirola, pomažući imunološkom sustavu da proizvede od 8,7 do 11 puta više protutijela sposobnih za neutralizaciju varijante nego prije cijepljenja, saznaje TIME.

Rezultati su ohrabrujući

Ažurirano cjepivo stvorilo je i neutralizirajuća protutijela protiv varijanti EG.5 i FL.1.5.1.

Rezultati su ohrabrujući jer ovo cjepivo nije razvijano za varijantu BA.2.86 već za varijantu koja je tada prevladavala XBB.1.5 koja je uzrokovala većinu infekcija ranije tijekom ljeta.

‘Cjepivo potiče dobar imunološki odgovor’

Potpredsjednica odjela za zarazne bolesti u Moderni, Jackie Miller, objašnjava da se BA.2.86 veže za ljudske stanice na drugačiji način nego prijašnje varijante, što je izazvalo zabrinutost stručnjaka da bi bolest mogla biti teža.

No, razlika u načinu inficiranja u ravnoteži je s činjenicom da je pričvršćivanje manje učinkovito, što je za virus vrlo nepovoljno. “Još ne znamo što će ova strukturna promjena virusa značiti, ali ohrabruje da cjepivo potiče dobar imunološki odgovor tijela”, kazala je.