Motociklist koji se zabio u auto i usmrtio mladu majku imao debeli dosje divljanja na cesti. Stručnjak: 'To je prometni terorizam'

Žena je na mjestu poginula, njezin sinčić je u teškom stanju u bolnici. Život je izgubio i motociklist

23.03.2024., Kastel Sucurac -U teskoj prometnoj nesreci u kojoj su sudjelovali automobil i motociklist poginulo je dvoje ljudi. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Jučerašnju tešku prometnu nesreću u Kaštel Sućurcu, u kojoj su poginule dvije osobe, skrivio je 29-godišnji motociklist koji ima dugu povijest divljanja u prometu.

Kako piše Slobodna Dalmacija, Klišanin se motociklom Honda CBR 600 koprivničkih oznaka velikom brzinom, nakon prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu, zabio u Audi A4 koji je vozila 32-godišnja Kaštelanka s kojom je u dječjoj sjedalici bio njezin sin. Audi se od siline naleta prevrnuo i zapalio, a na mjestu su poginuli i motociklist i vozačica automobila dok su građani koji su se zatekli na mjestu tragedije uspjeli spasiti njezina sina koji se sada oporavlja u splitskoj bolnici.

Deset puta kažnjavan zbog divljanja

Motociklist je, prema saznanjima Slobodne, do sada deset puta kažnjavan zbog nepoštivanja prometnih propisa i to sedam puta zbog prekoračenja brzine i tri puta zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Policija i Općinsko državno odvjetništvo službeno još nisu potvrdili je li bio pod utjecajem alkohola i u ovoj nesreći koju je izazvao jureći motorom od gotovo 120 konjskih snaga.

Poginule su prepoznali rodbina i prijatelji, očevid koji je trajao sinoć od 19,15 do 20,45 je vodila zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu Marija Lončar Ćelić, a na teren je izišao i prometni vještak Neven Kralj te policija.

‘Ovo je prometni terorizam’

Prometni stručnjak Željko Marušić je, komentirajući jučerašnju nesreću, nazvao učestalo divljanje motociklista “prometnim terorizmom” s minimalnim rizikom kažnjavanja. “Nesreća koja se sinoć dogodila na ‘brzoj cesti’ D8 u Kaštel Sućurcu potakla me da, ako policija ništa ne poduzme, jednog od predstojećih vikenda organiziram snimanje jurnjava i potom, na sramotu policije, objavim”, napisao je Marušić napominjući da je upravo spomenuta brza cesta jedna od omiljenih dionica “cestovnim razbojnicima” na dva kotača kojom se, kako tvrdi, “održavaju vjerojatno najbrutalnije, nelegalne, svojevrsne moto utrke Europskoj uniji”, a što je, dodaje, poznato već godinama.

“Kaštelanska brza cesta ispresijecana je semaforima, ali mnogi, znajući da nema rizika kažnjavanja te da brzinom 200 km/h raskrižje prolaze u desetinki sekunde, ne usporavaju ako procijene da je prolaz fizički slobodan za fijuknuti kroz crveno”, tumači Marušić dodajući da je takvim situacijama i osobno izravno svjedočio desetke puta.

Kap koja je prelila čašu

On smatra da je jučerašnja nesreća kap koja je prelila čašu pa dodaje da to nije samo obijesna vožnja koju opisuje Kazneni zakon, nego i svojevrsni prometni terorizam koji bi on definirao i uvrstio u spomenuti zakon. Predložio je i nekoliko drugih mjera kojima bi se stalo na kraj “motociklističkom divljaštvu”.

Među njima navodi intenzivnije kontrole brzine kretanja, oduzimanje vozila u slučaju skrivanja registarskih tablica, oduzimanje prava prednosti prolaska vozaču koji bude kažnjen zbog obijesne vožnje, uvođenje spomenutog kaznenog djela “prometni terorizam”, ograničenje snage motocikala vozačima do 24 godine starosti i uvođenje dodatne osiguravateljske premije za svaku regiju, ovisno o povećanju rizika prometne nesreće te progresivnu sa snagom motora.