Pronađen i drugi heroj: 'Kad sam izvlačio dijete iz auta u plamenu, vidio sam žensku ruku okrenutu prema njemu...'

Vinko Hrabar i Ante Šilović spasili su život trogodišnjem dječaku u Kaštel Sućurcu

23.03.2024., Kastel Sucurac -U teskoj prometnoj nesreci u kojoj su sudjelovali automobil i motociklist poginulo je dvoje ljudi. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Dva dana nakon stravične nesreće u Kaštel Sućurcu pronađen je i drugi heroj koji je s 35-godišnjim Antom Šilovićem iz gorućeg automobila spasio trogodišnjeg dječaka. Njegova majka na mjestu je poginula, kao i vozač motocikla koji je izazvao nesreću.

Cijela Dalmacija tražila je Vinka Hrabrog koji je dječaka spasio samo nekoliko sati prije svog 30. rođendana. Za Slobodnu Dalmaciju ispričao je što se događalo.

“Vozio sam oca u Kaštel Lukšić i naletio na prometnu nesreću niti minutu nakon što se dogodila. Motor je gorio, a benzin se razlio i po Audiju. Gorio je motor i unutrašnjost vozila. Morao sam najprije pomaknuti poginulog motociklistu koji je ležao odmah do lijevih vrata Audija kako njegovo tijelo ne bi izgorjelo. Pomogla su mi još dvojica momaka koji su izašli gasiti požar. Nije točno da je poginuli odletio pedeset metara kako se govorilo i pisalo, nego je bio pored vozila. Počele su i detonacije u automobilu koji je sve više gorio, a bio je okrenut na krov”, ispričao je.

Potresni prizori

Na stražnjem dijelu automobila vidio je razbijen prozor kroz koji se provukao i u dimu vidio dijete koje je plakalo. “Tada dolazi, kao da ga je Bog poslao, taj čovjek i otvara zadnja vrata Audija te mi pomaže osloboditi dijete iz sjedalice”, kazao je o Anti Šiloviću.

Prizore iz gorućeg vozila nikada neće zaboraviti. “Kada sam izvlačio dijete vidio sam desnu žensku ruku na vozačkom mjestu, koja je bila okrenuta unatrag prema djetetu. Ruka se objesila prema bebi, ma užas”, kaže Vinko Hrabar. Znali su obojica, dodaje, da mladoj majci nema spasa.

Sve je trajalo dvadesetak minuta. “To će mi ostati urezano cijeli život. Kao i ta ženina ruka, dječak kojeg sam prigrlio pa i taj moj suspasitelj… Junaci su i momci s aparatima, njih sigurno šestero koji su reagirali brzo, izvadili aparate iz svojih vozila i gasili požar. Poslije sam doznao da je jedan bio trideseti u redu u koloni vozila koja je čekala. Ostavio je vozilo i otrčao pomagati”, ispričao je mladić.

Motociklom se zabio u njih

Podsjetimo, nakon nesreće splitska je policija objavila da je dijete, osim što se nagutalo dima, zadobilo i nagnječenje pluća. Nesreću je skrivio 29-godišnji motociklist koji je imao podulji prometni dosje.

Motociklom starim 18 godina zabio se u automobil koji se od siline naleta prevrnuo i zapalio. Kao i vozačica, preminuo je na mjestu događaja. Inače, deset je puta kažnjavan zbog nepoštivanja prometnih propisa i to sedam puta zbog prekoračenja brzine i tri puta zbog vožnje pod utjecajem alkohola.