Muči li vas dugotrajni kašalj? Hrvatskom hara RSV, liječnici kažu da je za jednu skupinu posebno opasan

Naglašavaju i da se za ovakvu vrstu infekcije ne uzima antibiotik, pogotovo ne na vlastitu ruku

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Sezona respiratornih infekcija puni čekaonice kod liječnika opće prakse i hitne prijeme. Hripavac, gripa i COVID-19 haraju, a ove je sezone puno pacijenata i s respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

“On isto uzrokuje infekcije, ali možemo reći da je za većinu zaraženih to poput prehlade. RSV, dakako, može uzrokovati i ozbiljnije oboljenje”, objašnjava za 24sata Miroslav Venus, pročelnik Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok'” Virovitičko-podravske županije. Međutim, za djecu, pogotovo bebe, RSV je vrlo opasan.

“Čim nastane sekret, počne kašalj, a zbog tako malog bića sve je vrlo dramatično. Isto tako, s obzirom na to da se prenosi respiratornim putem, prilično je česta infekcija”, pojasnio je Venus. Najčešće od RSV-a obolijevaju bebe u dobi do šest mjeseci, a nakon oboljenja zaraza se može i ponoviti, no u blažoj kliničkoj slici. Naglašava da je poseban oprez potreban kod prijevremeno rođene djece i beba sa srčanim greškama jer za njih RSV može biti poguban.

Nema potrebe za antibioticima

Kaže i da ga ne iznenađuje što je zaraza buknula u ovo vrijeme s obzirom na to da se virus širi kapljičnim putem, a iza nas je vrijeme blagdana. “Prevencija leži u klasičnoj zaštiti, treba izbjegavati mjesta s mnogo ljudi, održavati higijenu ruku sebi i djeci. Kod djece je također bitno, ako stavljaju igračke u usta, malo pojačati higijenu, češće ih prati”, poručio je dr. Venus.

Iz HZJZ-a na pitanje o cjepivu preusmjeravaju nas na Pfizer, nositelja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet. Stanje s RSV-om nije alarmantno, ocjenjuju. RSV, kažu, respiratorni je sincicijski virus, koji zapravo izaziva simptome kao gripa i COVID. U ovo doba godine je uobičajen.

Liječnici naglašavaju i da se za ovakvu vrstu infekcije ne uzima antibiotik, pogotovo ne na vlastitu ruku. “Sad je sezona raznih virusa i rekao bih da je izrazito važno da se ništa ne radi na svoju ruku, pogotovo s antibioticima, jer se oni daju samo za bakterijske infekcije i ako čovjek radi nešto na svoju ruku, može biti samo više štete nego koristi”, savjetuje dr. Saša Srića iz KBC-a Zagreb.