Mučna priča iz zagrebačke osnovne škole: 'Dječak već mjesecima fizički i seksualno uznemirava učenike, ravnateljica nas odbija primiti'

Roditelji zatražili pomoć na 26 adresa

Zagreb: Osnovna škola Jabukovac 14.01.2019., Zagreb - Pocetka drugog polugodista u Osnovnoj skoli Jabukovac. OS Jabukovac jedna je od skola koje su se prijavile za eksperimentalni program: Skola za zivot, ali ipak nisu odabrane za sudjelovanje u tom programu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi 15 devetogodišnjih učenika nedavno nije išlo na nastavu tijekom dva tjedna zbog, kako su njihovi roditelji rekli, jednog učenika koji ih zlostavlja. Nakon toga, nastavili su pohađati školu, ali problem je i dalje prisutan.

Odvjetnica roditelja djece Ana Marija Vegar rekla je da zlostavljanje traje već neko vrijeme. Navodi da je problem u školi i njezinoj ravnateljici koja nije poduzela ništa kako bi problem riješila.

“Nad 15 djece traje dugotrajno fizičko, psihičko i seksualno uznemiravanje. Traje to intenzivno od kraja studenog prošle godine. Kad govorim o fizičkom nasilju, tu govorim o šakama u potiljak, guranju učenika. Odgurnut je i učenik koji je udario glavom o stol i zadobio podljev ispod oka. Psihičko maltretiranje svodi se na najgore moguće uvrede poput ‘lešinarko’, ‘kravo debela’, ‘začepi gubičetinu’, ‘kurvo’…”, kazala je u razgovoru za Index.

Ne razlikuje dječake od djevojčica

Dodaje da kod seksualnog zlostavljanja dječak ne razlikuje djevojčice od dječaka. “To nasilje se vrši nad svima tako što ih pritisne uz zid i imitira seksualni čin te uzvikuje ‘one minute sex‘, guranje prstiju djevojčicama i dječacima oko genitalija, diranje svog spolovila pa zatim diranje djevojčica po licu… Dječak je mjaukao, lajao, bacao se po podu i nikad nije pokazivao žaljenje za tim što radi”, navodi Vegar.

Problematičnom učeniku ovo je druga škola, iz prethodne je ispisan jer je jednom djetetu slomio ruku. “Škola je to morala znati, ako nije znala, mogla se raspitati kako bi preventivno postupala”, smatra odvjetnica. Desetero djece zatražilo je psihološku pomoć, a učiteljica je na bolovanju od veljače.

Vegar navodi da je s ravnateljicom onemogućen kontakt, nije htjela primiti roditelje niti s njima komunicirati mailom. Nakon dva tjedna izostanka djece, ravnateljica škole ih je prijavila Hrvatskom zavodu za socijalni rad i zaprijetila podizanjem pedagoških mjera.

Roditelji pomoć tražili na 26 adresa

Roditelji su pomoć potražili na 26 adresa. S njih tri su dobili odgovore nakon četiri mjeseca od početka problema. Sazvan je sastanak na inicijativu Grada Zagreba, a dječak je izdvojen iz učionice i pohađa online nastavu uz prisustvo učitelja.

Vegar navodi kako se tu govori o odgovornosti ravnateljice i pedagoga. “Roditelji su sami obilazili institucije, škola ih je trebala obavijestiti, a to nije učinjeno. Imali smo primjer da je škola organizirala radionice o rješavanju sukoba, što je jasna sekundarna viktimizacija. Kad žrtvi objašnjavate kako riješiti sukob, vi govorite da je njeno ponašanje i uzrokovalo nasilje”, dodaje.

“Nije dovoljno napisati dopis koji ništa ne znači pa staviti kvačicu da se postupalo prema protokolu. Potrebno je da zajedničkim snagama sve ustanove doprinose rješenju problema. Ovdje rješavanja problema nema, imamo samo propust ravnateljice i pedagoške službe”, navodi Vegar.

Tražila da javno govore o zlostavljanju

Školu je posjetila i predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje. Vegar ističe da je predstavnica agencije s djecom komunicirala neprimjereno, tražila da javno govore o zlostavljanju i pitala ih nije li im žao dječaka kojeg su izbacili iz razreda. Iako je dječak izdvojen, kontakti s drugom djecu nisu izbjegnuti jer se dijete i dalje nalazi u istoj školi. Djeca su u strahu, a roditelji zahtijevaju da se dječaka preseli u drugu školu.

Ravnateljica škole na upit novinara rekla je da zaštite prava i privatnosti uključene djece ne mogu iznositi detalje navedenog slučaja. Dodaje da se u školi postupa po zakonu. Poručuje da su učeniku izrečene odgovarajuće pedagoške mjere sukladno protokolu te su obaviještene sve nadležne službe.

“Održano je nekoliko interdisciplinarnih sastanaka, škola je redovito postupala sukladno zaključcima s istih te je nastava spomenutog razrednog odjela od 11. ožujka organizirana na način koji osigurava uvjete za siguran i nesmetan rad svim učenicima”, navodi u odgovoru ravnateljica škole.

Upozoren i Ured pravobraniteljice za djecu

Kaže i kako je bilo kontakta s roditeljima u više navrata tijekom ožujka, kao i njihovom odvjetnicom. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević navode da aktivno i sa zabrinutošću prate slučaj.

“S obzirom na to da ovaj problem nije nastao preko noći, zbog izostajanja pravovremenih mjera i ranih intervencija te očiglednog nesnalaženja ravnateljice i školskog kadra, kao i propusta u radu pojedinih službi, nužno je u ovom trenutku pronaći rješenje u okviru škole kako bi se ponovo uspostavila narušena ravnoteža i popravili odnosi među učenicima te odnosi između roditelja i djelatnika škole”, poručili su.

“Smatramo kako nije rješenje da djeca izostaju s nastave, a pogotovo da im se zbog toga izriču pedagoške mjere, već je važno uključivanje i ostalih sustava kako bi se sva djeca ponovo osnažila i kako bi im se omogućilo nesmetano ostvarenje njihovog prava na obrazovanje”, dodaju.

Ministarstvo u kontaktu sa školom

Ministarstvo znanosti i obrazovanja upoznato je sa slučajem vršnjačkog nasilja. Podupiru rješenje koje će zaštititi svakog učenika škole od bilo kojeg oblika nasilja te osigurati normalan nastavni proces. “Sustav mora brinuti o svakom djetetu, pa tako i o onoj djeci koja su izvršila bilo koji oblik nasilja prema drugoj djeci, njima treba posebno pomoći”, navode.

“Upoznati smo s prijedlogom škole da se učenik koji se nasilno ponašao izdvoji iz razreda, ali da se za njega organizira nastava u prostoru škole kako bi i on mogao pratiti nastavu i da mu se osigura nastavak školovanja. U kontaktu smo s Agencijom za odgoj i obrazovanje, koja će nadzirati ovakav prijedlog škole. Na raspolaganju smo školi u njenim nastojanjima da se ovaj slučaj riješi na dobrobit svih njenih učenika”, dodaju.