Mučne ispovijesti žena koje agencije iz Emirata nude za služavke: ‘Ležimo na podu dok nas netko ne kupi’

'Ako nešto pođe po zlu (npr. pobjegne ili ostane trudna) mi smo odgovorni za rješavanje bilo kakvih tužbi ili posjeta policiji, a ne vi'

FOTO: Twitter/Tadbeer

Žene koje traže posao služavke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tvrde da su zatočene i zlostavljane u loše namještenim prostorima dok ih agencije putem aplikacija i platformi prodaju za poslove u kućanstvu.

U nizu intervjua koje su novinari The Guardiana vodili tijekom više godina, 14 žena iz istočne Afrike i s Filipina ispričalo je svoja iskustva s agencijama za zapošljavanje. Sve one navode da su izgladnjivane, držane u zatočeništvu i zlostavljane.

Žene se prodaju poput roblja pri čemu se budućim poslodavcima crnkinje nude po nižim cijenama, a u uputama kako postupati s njima im se navodi da im ne trebaju zasebne spavaće sobe.

Leže na podu dok ih netko ne kupi

Proces pronalaženja posla za žene može trajati mjesecima, a poslodavci ih nerijetko vraćaju u agenciju.

“U trenutku kad smo sletjeli zaposlenici agencije uzeli su nam putovnice. Zatim smo otišli u jednoj kuću. U malenoj sobici nas je spavalo osam ili devet. Korištenje mobitela nije bilo dopušteno”, kaže Filipinka koju je zaposlila agencija u Emiratu Ajman. “Ležimo zajedno na podu dok nas netko ne kupi”, dodaje.

Sve žene koje su ispričale svoja iskustva su regrutirane za rad u matičnim zemljama. Jedne su posao dogovarale s posrednicima agencija izravno, druge putem Facebooka.

Očekivale smještaj kod poslodavca

Mnoge su očekivale da će ih preuzeti poslodavci kada stignu u Dubai. Umjesto toga, bile su zatvorene u smještaju agencije. Angelicu Pine jedna je agencija držala zatočenom četiri mjeseca. Tvrdi da je bila napadnuta od strane zaposlenica agencije.

“Imala je lošu narav. Udarala me nogama, bacila u svoju sobu, čupala za kosu, šamarala, a uzela mi je i osobne stvari poput mobitela”, požalila se.

Dio žena vratio se u matične zemlje

Dio žena vratilo se u matične zemlje nakon što su od veleposlanstava zatražile pomoć. Mary iz Kenije ostala je u Dubaiju iako želi napustiti poslodavca i zemlju. Navodi da je iscrpljena, radi po 18 sati za plaću od 327 dolara mjesečno.

U spavaćoj sobi joj je postavljena kamera pa nema nimalo privatnosti. Molila je agenciju koja ju je zaposlila da ju maknu, ali oni su joj poručili da “stvara dramu”.

Agencije za zapošljavanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima oglašavaju žene koje drže na prodaju na internetu. Deseci oglasa nalaze se na Facebooku, Instagramu i TikToku, prikazane su fotografije žena i njihovi osobni podaci, a potencijalni kupci u komentarima se raspituju o cijeni.

Agencije rade s dozvolom za rad od vlade

Oglase objavljuju agencije za zapošljavanje koje imaju dozvolu za rad od vlade, navodno se radi o certificiranim tvrtkama koja štite prava poslodavaca i radnika.

“Osoblje te tjera da staviš hidžab, a onda te snimaju. Ako se nekome svidiš, dođe u ured i obavi razgovor uživo. Nemate izbora jer trebate posao”, navodi Nia iz Kenije. Nia je provela tri mjeseca zaključana u kompleksu u Dubaiju koji je njezina agencija koristila za držanje žena.

Agencija licencirana za zapošljavanje Maids.cc ima aplikaciju i web stranicu s koje ljudi mogu odabrati, naručiti i platiti služavku, a da je prije toga i ne upoznaju.

‘Služavku dobivate isti dan’

“Nabavite spremačicu s punim radnim vremenom ili sobaricu online u 5 minuta. Otkažite bilo kada. Služavku dobijete isti dan. Pogledajte videosnimke sobarica i unajmite omiljenu. Poslat ćemo je uberom isti dan”, navodi se u oglasu.

“Nulta odgovornost pred zakonom. Sobarica ostaje na našoj vizi, tako da nikada nećete morati brinuti o pravnim posljedicama. Ako nešto pođe po zlu (npr. pobjegne ili ostane trudna) mi smo odgovorni za rješavanje bilo kakvih tužbi ili posjeta policiji, a ne vi”, poručuju iz agencije.

Mjesečne cijene koje korisnici plaćaju po ženi ovise o rasi, s tim da poslodavci naplaćuju manje za usluge crne sobarice. “Filipinci 952 dolara mjesečno” i “Afrikanci 735 dolara mjesečno”, navodi se, ali nema podatka koliko od tog novca dobiva žena.