Potresni detalji brutalnog obiteljskog nasilja u Gunji. Manijak godinama silovao i mlatio suprugu, zlostavljao i sina

Osuđen je na četiri godine i osam mjeseci zatvora

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Županijski sud u Vukovaru osudio je 52-godišnjeg J.H. iz Gunje zbog toga što je od 1. siječnja 2013. do kolovoza 2020. u najmanje 14 navrata silovao svoju suprugu. Silovanja su se događala kad bi svaka tri mjeseca dolazio kući na deset dana iz Austrije gdje je zaposlen.

U presudi se navodi i da joj je u spolovilo gurao razne predmete, unatoč njezinu protivljenju. Osim toga, J.H. je od lipnja 2015. do prosinca 2020. u danima kad je bio u Gunji svakodnevno verbalno i fizički zlostavljao suprugu. “Psovao joj je majku, oca, Boga, Isusa, nazivao je glupačom, luđakinjom, debelom kravom, govorio joj da je nesposobna za raditi, a točno neutvrđenog dana u listopadu 2019. godine naredio joj da uđe u kuću, psovao joj majku i Boga, uhvatio je za ramena i tresao, čupao joj kosu i dlanovima ruku udarao po glavi više puta, zbog čega je plakala i tražila da prestane, na koji način ju je doveo u položaj nemoći, te kod nje izazvao osjećaj straha i nesigurnosti”, dodaje se u presudi.

Zlostavljao i dijete

Prema presudi, J.H. je zlostavljao i sina (rođenog 2007. godine), i to tijekom devet godina, u razdoblju od 2010. do 2019. Tukao ga je i u obiteljskoj kući u Gunji i dok je dijete bilo kod njega u Austriji.

“Kada mu se ne bi svidio neki postupak djeteta, psovao mu je majku, Boga, govorio mu da je glup i nenormalan, a u tri navrata ga istukao i to jednom dok se dječak nalazio kod njega u Republici Austriji debelom šibom pa je imao vidljive ozljede po nogama, drugi puta ga udarao ručnom svjetiljkom i šakama po glavi dok mu je vadio uši iz kose, te ga čupao za kosu, a jednom ga je istukao debelom šibom po stražnjici i nogama u obiteljskoj kući u Gunji”, navodi se u presudi. Ističu i da je u listopadu 2019. godine pred sinom fizički napao njegovu majku i potom dijete otjerao u sobu, odakle je čuo majku kako plače i vrišti.

Nasilnik se tijekom suđenja izjasnio da se ne osjeća krivim. Rekao je da nikada nije fizički kažnjavao sina niti vrijeđao i tukao suprugu.

Porekao sve optužbe

Porekao je silovanje supruge, optužio ju je da laže i naglasio da su spolni odnosi uvijek bili “dobrovoljni, klasični i normalni” te da ga supruga nikad nije prijavljivala za bilo kakvo kazneno djelo niti je ikad osuđivan. Kako je rekao, zbog postupka protiv sebe ima zdravstvenih problema, ne može spavati, gubi koncentraciju, a ne može ni jesti u zadnjih 6 mjeseci.

Tvrdi kako ga je bivša supruga, od koje se rastao 2020. godine, prijavila zbog ljubomore te da od poplave u Gunji njegova bivša supruga ima psihičkih problema i uzima terapiju za to. J.H. smatra da ga je prijavila zbog prevare. Naveo je na sudu da nema s njom nikakav kontakt, dok sa sinom kontaktira normalno i uz dobrim je odnosima. Smatra da ga bivša supruga uhodi preko drugih ljudi i opisuje ju kao osobu koja bi, kad bi se sreli, mogla “leći na cestu i zvati policiju iz razloga da ju je on zlostavljao”.

Na sudu je među brojnim svjedocima iskaz dao i njihov sin koji je, kao i ostali, potvrdio navode majke o zlostavljanjima koja su se događala u obitelji. Obavljena su vještačenja psihijatara i psihologa koja su potvrdila da je riječ o zlostavljanim osobama.

Nema pravo na žalbu

“Sud je poklonio vjeru iskazu oštećene jer je iskazivala detaljno o odnosu njezina bivšeg supruga prema njoj u vremenu kada su bili u braku. Iz nalaza i mišljenja vještaka psihijatra i psihologa razvidno je da oštećena nije sklona izmišljanju događaja i sugestibilnosti te da su njeni opisi događaja udovoljavali kriterijima za ocjenu stvarno proživljenih, a ne izmišljenih događaja. Slijedom navedenog sud nije prihvatio obranu okrivljenika, drži je neistinitom i usmjerenom k izbjegavanju kaznene odgovornosti”, navodi se u presudi.

Nasilnik je bio optužen po 14 točaka optužnice i dobio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i osam mjeseci. Na kaznu zatvora J.H. nema pravo žalbe, no može se žaliti na visinu troškova kaznenog postupka koje je dužan platiti, a ukupno iznose oko 3000 eura.