Mučni iskazi studentica: 'Pokušao me poljubiti i dirao me po grudima'. Profesor: 'Ja sam obiteljski čovjek'

Tijekom suđenja obje studentice ispričale su kako je profesor nasrtao na njih

Zlostavljana djevojka, ilustrativna fotografija
FOTO: Leonardo Bosnar/PIXSELL

Bivši izvanredni profesor Filozofskog fakulteta u Osijeku nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog bludničenja nad dvjema studenticama. Nedavno je tužiteljstvo na tu presudu uložilo žalbu, a izvjesno je da će se žaliti i profesor koji od početka negira krivnju, piše N1.

Prema prvostupanjskoj presudi jednu je studenticu zaskočio početkom listopada 2018. kada je bila na konzultacijama u njegovom kabinetu. Dok je izlazila, profesor ju je pokušao poljubiti u usta te joj zatim prišao s leđa i s obje ruke uhvatio ju za grudi. Drugu studenticu je, navodi se u presudi, tijekom lipnja 2018. godine tijekom konzultacija dirao po tijelu. Zavlačio joj je ruke u hlače i ispod majice, nakon čega je ipak uspjela pobjeći iz kabineta.

Profesor negirao krivnju

Osim što je proglašen krivim, istom presudom je oslobođen optužbi za prijetnju tadašnjoj dekanici. Profesor je u obrani tvrdio da ga je dekanica htjela izbaciti s fakulteta i da mu je cijela situacija namještena.

“Nakon što sam otišao s fakulteta razmjestili su i namještaj u mom kabinetu pa je nakon toga bilo nemoguće potvrditi da zapravo nisam mogao dirati studentice. Najprije su me prijavili zbog pričanja homofobnih viceva, a ja sam samo želio razbuditi studente. Za to su me eventualno mogli opomenuti no na kraju sam dobio otkaz”, ispričao je profesor na sudu i uvjeravao da nikakvog bludničenja nije bilo, prenosi N1.

“Nakon što su me prijavile one su samo profitirale”, rekao je i naglasio da je on obiteljski čovjek i cijenjeni znanstvenik. Rekao je da je i htio imati odnose sa studenticama da to onda ne bi radio u kabinetu nego bi se sastajao s njima van fakulteta. Međutim, priznao je da je s jednom studenticom bilo kontakta. “Pitao sam ju za jednu njezinu tetovažu, a ona je nakon toga odmah uzela svoju torbu i krenula iz kabineta. Ustao sam i rekao joj da ne radi slona od buhe”, izjavio je na sudu.

‘Pustila sam snimku dekanici’

Tijekom suđenja obje studentice ispričale su što se točno dogodilo s profesorom i kako je nasrtao na njih, a jedna od njih je imala i snimljen razgovor u kojem joj se osuđeni ispričao zbog svog ponašanja.

“Htjela sam imati dokaz za svoju tvrdnju kod prijave događaja dekanatu, jer je profesor često spominjao svoje političke veze. Bojala sam se da mi nitko neće vjerovati. Tu sam snimku pustila samo dekanici. Nisam ju puštala policiji jer zapravo nisam htjela prijavljivati profesora već sam samo željela drugog mentora”, rekla je studentica. “Profesor je imao problema s alkoholom i to smo prijavljivali dekanici. Iako se meni ispričavao zbog svog ponašanja ipak sam i to prijavila. Dekanica je zatim sve prijavila policiji”, potvrdila je druga studentica.

Filozofski fakultet u Osijeku je za N1 potvrdio da je profesor dobio otkaz nakon što su ga studentice prijavile. “Svemu tome prethodio je stegovni postupak u kojem je zaključeno kako su počinjena teža stegovna djela”, priopćili su s fakulteta.