Musk tvrdi da je njegova tvrtka ugradila prvi čip u mozak čovjeka. Nazvao ga je Telepathy

Musk je objasnio i kako čip funkcionira

SpaceX, Twitter and electric car maker Tesla CEO Elon Musk speaks during an event at the Vivatech technology startups and innovation fair at the Porte de Versailles exhibition centre in Paris, on June 16, 2023. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
FOTO: AFP

Milijarder Elon Musk tvrdi da je njegova tvrtka Neuralink po prvi put uspješno ugradila jedan od svojih čipova u mozak čovjeka. ”Početni rezultati otkrili su obećavajuće živčane impulse i pacijent se dobro oporavlja”, rekao je Musk, prenosi BBC.

Cilj Neuralinka je povezati ljudski mozak s računalima i pomoći u rješavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske tvrtke već su ugradile slične uređaje.

BBC se za komentar obratio Neuralinku i američkom medicinskom regulatoru, Upravi za hranu i lijekove (FDA). Muskovoj tvrtki FDA je u svibnju dala dopuštenje za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica za Neuralink nakon ranijih borbi za dobivanje odobrenja.

Testiraju ‘namjeru kretanja’

Neuralink tako je dobio zeleno svjetlo za početak šestogodišnje studije u kojoj se uz pomoć robota čip kirurški postavlja na dio mozga koji kontrolira “namjeru kretanja”, kažu iz Muskove tvrtke.

Ovaj eksperimentalni implantat puni se bežičnim putem, a bežično prenosi i moždane signale aplikaciji koja potom dekodira kako se osoba namjerava kretati.

To bi u praksi omogućilo ljudima da “kontroliraju mobitel ili računalo samo razmišljanjem”, objasnio je Musk. Na X-u, nekadašnjem Twitteru, objavio je da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy.

 

‘Zamislite da je Hawking to imao’

“Početni korisnici bit će oni koji su izgubili korištenje svojih udova”, napisao je Musk i dodao: “Zamislite da je Stephen Hawking mogao komunicirati brže od daktilografa ili aukcionara. To je cilj”.

Inače, Neuralink na ovom području ima rivale, od kojih neki imaju iskustvo unatrag dva desetljeća. Primjerice, kompanija Blackrock Neurotech ugradila je svoje prvo od mnogih sučelja mozak-računalo još 2004. godine. Precision Neuroscience, koju je osnovao suosnivač Neuralinka, također ima za cilj pomoći ljudima s paralizom.

Postojeći uređaji dali su rezultate. U dvije odvojene nedavne znanstvene studije u SAD-u, implantati su korišteni za praćenje aktivnosti mozga kada je osoba pokušala govoriti, što se zatim moglo dekodirati kako bi im se pomoglo u komunikaciji, piše BBC.