Na Žitnjaku se sprema prosvjed zbog smrti djevojčice: 'Tražili smo kamere, policija ne odgovara već 6 mjeseci'

Prošle godine su se u toj ulici dogodile četiri nesreće

08.09.2023., Zagreb - Prometna nesreca na kolniku ulice Zitnjak gdje je doslo do naleta teretnog vozilo na dijete uslijed cega je dijete preminulo. Ocevid je u tijeku.  Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Stanovnici zagrebačkog Žitnjaka najavili su prosvjed zbog prometne nesigurnosti i prebrze vožnje te velikog broja kamiona koji prolaze ulicom u kojoj je jučer život izgubila devetogodišnja djevojčica. Učenici koji su s djevojčicom išli u školu, neutješni su. Cijeli dan s obiteljima dolaze na mjesto nesreće i ostavljaju poruke i pale svijeće, javlja novinarka N1 televizije, Nataša Vidaković.

Stanovnici su u šoku. Kažu, bilo je samo pitanje vremena kada će se dogoditi tragedija na opasnoj prometnici. “Jako je prometno i ljudi se jako neodgovorno i prebrzo voze. Ne možeš voziti preko sto u naseljenom mjestu preko 100. Noćas je kćerka spavala sa mnom da mi ne bi pozlilo”, shrvana je Marija iz naselja u kojem se dogodila tragedija.

Kamion dojurio i usmrtio curicu

Zagrebačka policija objavila je detalje jučerašnje nesreće, navevši da je teretnim vozilom marke Mitsubishi zagrebačkih registarskih oznaka upravljao 45-godišnjak te da se kretao Ulicom Žitnjak u smjeru juga. Izvanrednim tehničkim pregledom utvrđeno je da su uređaji za kočenje na vozilu bili tehnički neispravni.

U izvješću pišu da se vozač teretnog vozila nije zaustavio pri susretu s autobusom koji je prevozio djecu. Autobus je bio zaustavljen na istočnoj strani kolnika dok su djeca ulazila i izlazila iz njega, a vozač teretnog vozila ignorirao je znakove za obilježeni pješački prijelaz i za stajalište autobusa i nastavio s vožnjom.

Vozač teretnog vozila se zebri, koja se nalazila kod kućnog broja 59, nije približio prilagođenom brzinom, te nije mogao zaustaviti vozilo kako bi propustio djevojčicu koja je pješački prijelaz prelazila trčećim korakom iza zaustavljenog autobusa iz kojeg je prethodno izašla, već je naletio je na nju i usmrtio je.

Vozač je uhićen i prijavljen

Osumnjičeni 45-godišnji vozač je uhićen i doveden u službene prostorije te je nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“, u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnijeta Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Telegram je ranije danas objavio da se u 2022. godini u Ulici Žitnjak, zajedno s pripadajućim raskrižjima, dogodile ukupno četiri prometne nesreće.

Vozači se utrkuju preko uspornika

Iz mjesnog odbora ističu da su tražili pojačanu policijsku kontrolu na ovoj prometnici. Tražili su i postavljanje kamera na cesti, ali iz policije već šest mjeseci nema odgovora.

“Osobno sam ih zvala nakon što su jedno popodne susjedu i mene skoro pokupili. Stavili smo i uspornike koje su građani tražili. Sad traže da se maknu jer se vozači utrkuju preko njih i gledaju tko će bolje preskočiti”, rekla je Sanja Šutej iz Mjesnog odbora Žitnjak.

Ako se ne uvede bolja prometna sigurnost na Žitnjaku – mještani najavljuju u idućih mjesec dana prosvjed.