Policija: kamion koji je usmrtio curicu u Zagrebu dolazio prebrzo i imao neispravne kočnice

Vozač je naletio na djevojčicu dok je prelazila cestu na obilježenom pješačkom prijelazu

Zagrebačka policija objavila je detalje jučerašnje tragične nesreće na Žitnjaku u kojoj je na devetogodišnju djevojčicu, nakon što je izašla iz busa na povratku iz škole, naletjelo teretno vozilo i usmrtilo je.

Policija navodi da je teretnim vozilom marke Mitsubishi zagrebačkih registarskih oznaka upravljao 45-godišnjak te da se kretao Ulicom Žitnjak u smjeru juga. Izvanrednim tehničkim pregledom utvrđeno je da su uređaji za kočenje na vozilu bili tehnički neispravni.

Nije se zaustavio na zebri

U izvješću pišu da se vozač tretnog vozila dolaskom do stupa rasvjete koji se nalazi nasuprot kućnog broja 61, na cesti koja ima po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, nije zaustavio pri susretu s autobusom koji je prevozio djecu.

Autobus je bio zaustavljen na istočnoj strani kolnika dok su djeca ulazila i izlazila iz njega, a vozač teretnog vozila ignorirao je znakove za obilježeni pješački prijelaz i za stajalište autobusa i nastavio s vožnjom.

Vozač teretnog vozila se zebri, koja se nalazila kod kućnog broja 59, nije približio prilagođenom brzinom, te nije mogao zaustaviti vozilo kako bi propustio djevojčicu koja je pješački prijelaz prelazila trčećim korakom iza zaustavljenog autobusa iz kojeg je prethodno izašla, već je naletio je na nju i usmrtio je.

Vozač je uhićen i prijavljen

Tijelo djevojčice prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Očevid je uz stručnu pomoć Ekipe za očevid Policijske uprave zagrebačke obavila zamjenica Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Osumnjičeni 45-godišnji vozač je uhićen i doveden u službene prostorije te je nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“, u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnijeta Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Četiri nesreće na istom mjestu

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su provedenom analizom stanja sigurnosti zone u kojoj se prometna nesreća dogodila, kao i uvidom u evidencije prometnih nesreća, utvrdili da se u 2022. godini u Ulici Žitnjak, zajedno s pripadajućim raskrižjima, dogodile ukupno četiri prometne nesreće.

U tri prometne nesreće ozlijeđene su četiri osobe dok je u jednoj prometnoj nesreći nastala materijalna šteta. Policija pritom ističe kako se ne radi o prometnim nesrećama u kojima je vozilo naletjelo na pješaka.

Tijekom 2023. godine, u istoj zoni zabilježena je jedna prometna nesreća koja se dogodila jučer, 8. rujna 2023. godine u kojoj je smrtno stradala devetogodišnjakinja.

Analiza kritične prometnice

Policija u izvješću ističe kako je Policijska uprava zagrebačka 2022. godine zaprimila zahtjev za analizu stanja prometa u Zagrebu, Gradska četvrt Peščenica u Ulici Žitnjak kod kućnih brojeva 28 -30.

“Temeljem zaprimljenog zahtjeva i odgovora Policijske uprave zagrebačke nadležnom gradskom uredu koji je nadležan za uređenje prometa na području Grada Zagreb, provedenom analizom nadležni ured nije utvrdio potrebu za postavljanjem opreme za smirivanje prometa uzdignutih ploha u zoni predmetne lokacije”, navodi policija.

U priopćenju pišu i da je nadležna I. postaja prometne policije krajem srpnja ove godine zaprimila dojavu u kojoj je navedeno da u Ulici III. Struge 6G, od strane ulice Žitnjak Martinci, raste živica prema cesti i da se ne održava par godina, te da je o svemu obaviještena nadležna gradska podružnica s obzirom na to da se radi o bitnom elementu preglednosti prometnice.

Pregledali signalizaciju

“Nadalje, policijski službenici su pregledom stanja prometne signalizacije utvrdili da je u navedenoj zoni zabrana prometa za vozila čija ukupna masa prelazi određenu masu 7,5 tona, koja zabrana se ne odnosi na vozila nekoliko poduzeća u vremenskom periodu od 8. svibnja 2023. godine do 8. listopada 2023. godine.

Ističemo kako je teretno vozilo kojim je upravljao 45-godišnji vozač i koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći u kojoj je poginulo dijete – pješakinja, najveće dopuštene mase 6500 kilograma, masa praznog vozila je 3800 kilograma”, navodi policija u priopćenju.