Najviši francuski sud odbacio žalbu na zabranu abaja u školama

Odluku utemeljena na zabrani isticanja vjerskih simbola u školama u Francuskoj

A young woman wears an Abaya (C) as she stands on a street in Nantes, western France on August 31, 2023. The French government's decision to ban schoolgirls wearing abayas -- long, flowing dresses of Middle Eastern origin -- has opened a fresh debate about the country's secular laws and the treatment of Muslim minorities. (Photo by LOIC VENANCE / AFP)
FOTO: AFP

Najviši sud u Francuskoj odobrio je nedavno uvođenje zabrane nošenja muslimanskih ogrtača abaja u školama. Državno vijeće je odbacilo žalbu organizacije za prava muslimana na zabranu ogrtača koje tradicionalno nose islamske žene.

Zabrana ne predstavlja ozbiljno i očito nezakonito upletanje u temeljne slobode, presudio je sud u Parizu. Ministar obrazovanja Gabriel Attal je uoči početka nove školske godine zabranio ne samo abaje nego i sličnu odjeću koje nose muškarci.

Odluku je temeljio na zabrani isticanja vjerskih simbola u školama u Francuskoj koja njeguje sekularizam, strogu odvojenost crkve i države.

Već zabranjena pokrivala za glavu

Državno vijeće je u obrazloženju navelo da nošenje abaja u školama ima vjersku pozadinu i da zakon zabranjuje učenicima da nose obilježja ili odjeću koja pokazuje njihovu vjersku pripadnost.

U francuskim školama otprije su zabranjena muslimanska pokrivala za glavu. Francuska ima stroga sekularna pravila koja su često dovodila do napetosti u etnički i vjerski raznolikom društvu.