Otac u Francuskoj prijetio ravnatelju rezanjem grkljana zbog abaje, koja je zabranjena u školama

Odjevni predmet u francuskim školama zabranjen je u ime sekularizm

A woman wearing an abaya dress walks through the streets of Lille, northern France, on August 28, 2023. The French government's decision to ban schoolgirls wearing abayas -- long, flowing dresses of Middle Eastern origin -- has opened a fresh debate about the country's secular laws and the treatment of Muslim minorities. (Photo by Denis Charlet / AFP)
FOTO: AFP

Francuski sud pozabavit će se krajem listopada slučajem oca uhićenog u petak u središnjoj Francuskoj nakon što je prijetio ubojstvom ravnatelju koji je odbio pristup srednjoj školi njegovoj kćeri odjevenoj u abaju, odjevni predmet zabranjen u školama u ime sekularizma.

Taj je muškarac najprije stavljen u pritvor u Clermont-Ferrandu u petak, a potom je pušten i sudit će mu se krajem listopada za kazneno djelo “prijetnje s ciljem zastrašivanja osobe odgovorne za izvršavanje javne službe”, rekla je tužiteljica u tom gradu.

Prijetio rezanjem grkljana

Pojasnila je da je muškarac navodno prijetio da će ravnatelju prerezati grkljan, kazala je Dominique Puechmaille. Najviši sud u Francuskoj odobrio je nedavno uvođenje zabrane nošenja muslimanskih ogrtača abaja u školama.

Ministar obrazovanja Gabriel Attal je uoči početka nove školske godine zabranio ne samo abaje nego i sličnu odjeću koju nose muškarci. Odluku je utemeljio na zabrani isticanja vjerskih simbola u školama u Francuskoj koja njeguje sekularizam, strogu odvojenost crkve i države.

Odbijen ulazak u školu

Najnoviji slučaj dogodilo se u četvrtak ujutro. Učenica srednje škole odjevena u abaju pojavila se u srednjoj školi Ambroise-Brugière u Clermont-Ferrandu, pa joj je odbijen ulazak u ustanovu nakon što je odbila skinuti je.

Nešto kasnije, njezin otac nazvao je školu i uputio prijetnje smrću. “To su iznimno šokantne prijetnje”, rekao je ministar obrazovanja, rekavši da će ravnatelj imati “stalnu potporu u smislu sigurnosti: nacionalna policija bit će uz njega”, kao i pravnu potporu.

Prijetnje smrću obrazovanom kadru ozbiljno se uzimaju u Francuskoj nakon ubojstva krajem 2020. profesora povijest i geografije Samuel Patyja kojega je ubio čečenski džihadist (18) koji mu je zamjerio što je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda.