Nebinarna osoba iz Kanade koja želi imati vaginu i penis, tuži državu jer joj odbija novcem građana platiti skupu operaciju

Zahvat bi se proveo u specijalističkoj klinici u SAD-u

After a South Side woman's alleged abuser was mistakenly released from jail, she says he attacked her again. "They let a monster out of jail," she told the Tribune, speaking anonymously. (Terrence Antonio James/Chicago Tribune/TNS/ABACAPRESS.COM - NO FILM, NO VIDEO, NO TV, NO DOCUMENTARY,Image: 769436159, License: Rights-managed, Restrictions: CHICAGO OUT, Model Release: no
FOTO: Profimedia/Ilustracija

Rodno nebinarna osoba (33) iz Kanade pokrenula je sudski proces protiv države koja joj odbija platiti operaciju kojom bi dobila vaginu, ali bi istovremeno zadržala i penis. Zahvat koji osoba traži smatra se “eksperimentalnim” u kanadskoj provinciji Ontario i stoga ne spada u domenu javno financiranih zahvata.

Zahvat bi se proveo u specijalističkoj klinici u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Osoba, čiji su inicijali u sudskim dokumentima K.S., rođena je kao muškarac. Kako se navodi, ne identificira se jednim spolom već “doslovno kao mješavina”.

Eksperimentalan zahvat

Kako navode kanadski mediji, K.S. se prezentira kao žena, međutim, identificira se kao rodno nebinarna osoba. Tvrdi kako bi “prisiljavanje” na vaginoplastiku, operacija kojom bi se izvela tranzicija u ženu, bila “nezakonit čin konverzijske terapije” kao i “kršenje kodeksa ljudskih prava Ontarija”.

Zavod za zdravstveno osiguranje Ontarija (OHIP) prvotno je odbio zahtjev za operaciju 2022. godine s obrazloženjem da je postupak eksperimentalan i da se ne izvodi u Kanadi. Međutim, K.S. se žalila te je Odbor odlučio da vaginoplastika ne bi trebala inherentno uključivati penektomiju (uklanjanje penisa i pripadajućih organa op.a.).

Telegraph piše da se na odluku OHIP-a žalila i skupina za prava LGBTQ osoba Egale Canada rekavši da “tumačenje vaginoplastike diskriminira nebinarne osobe na temelju njihova rodnog identiteta”. Očekuje se da će Vrhovni sud u Ontariju u ovom slučaju donijeti presudu u narednim mjesecima.

Endokrinolog ju je podržao

Službene informacije o cijeni konkretne operacije nisu poznate, ali iz klinike The Crane Centre, u kojoj bi trebao biti proveden zahvat, kažu da se cijena njihovih operacija kreće između 9300 i 65.300 eura.

Prema sudskim dokumentima, K.S. već godinama pati od rodne disforije. Rodno je nebinarna osoba, ali naginje ženskoj rodnoj ekspresiji te koristi ženske zamjenice. Njezin endokrinolog iz Ottawe podržava njezin zahtjev za operacijom.

Stručnjaci i aktivisti komentirali su slučaj. Kinnon Mackinnon sa Sveučilišta York kaže kako sud pred sobom ima težak zadatak s obzirom na to da nema prijašnjih podataka na temelju kojih bi mogli procijeniti koristi i rizike zahvata.

Sustav je pod pritiskom

“U smislu medicinske etike, kliničkog odlučivanja i financiranja, omjer rizika i koristi mora biti povoljan, a s obzirom na to da nema studija, bilo bi teško argumentirati da je postupak medicinski neophodan”, rekao je Mackinnon koji proučava rod u kontekstu zdravstvene skrbi.

Pamela Buffone, osnivačica udruge Canadian Gender Report, kritične spram transrodnosti i ostalih rodnih ekspresija koje se ne uklapaju u binarni koncept, rekla je kako K.S. neće biti fizički zdravija zbog operacije te da će sve vjerojatno rezultirati komplikacijama i potrebom za dodatnim, korektivnim operacijama. “Naš sustav javnog zdravstva je pod velikim pritiskom i stvarno se treba usredotočiti na medicinski neophodne postupke”, rekla je Buffone.

K.S. je za CTV News rekla da joj je u posljednje dvije godine učinjena “nepopravljiva” šteta, ali se nada da će otvoriti put drugima kako bi se mogli slobodno izražavati. “Naše postojanje nije izbor. Postoji razlog zašto vidimo veće stope samoubojstava među transrodnim i rodno nebinarnim osobama, a pozitivna odluka suda spasit će živote”, rekla je.