Nestvaran slučaj. Ovaj tjedan 24 zgrade u Zagrebu ostaju bez plina? Građani očajni: 'Dali su nam prekratki rok'

Gradska plinara Zagreb uvela je novi način rada koji plinoinstalateri nisu zadovoljni

8.7.2023., Zagreb - Zgrada Gradske plinare na Radničkoj cesti. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Više od 24 zagrebačke zgrade mogle bi ovaj tjedan ostati bez plina zbog, navodno, novog načina rada Gradske plinare Zagreb, piše Jutarnji list. Naime, plinara je uvela novi protokol popravaka prema kojem sve projekte plinskih instalacija rade isključivo inženjeri strojarstva, a ne plinoinstalateri kao dosad. Plinoinstalateri s tom se odlukom, čini se, ne slažu i odbijaju raditi.

Predstavnik stanara jedne zgrade na Pantovčaku, koja bi trebala napraviti određene popravke na plinskim instalacijama, rekao je da bi njihovoj zgradi plin trebali isključiti 23. studenoga.

”Rok od 30 dana za popravke Plinara nam je dala 16. listopada, a 16. studenoga su nam ga produljili za još samo sedam dana i stavili obavijest da će nam zatvoriti plin 23. studenoga. Dakle, dali su nam ukupno samo 37 dana”, kaže on.

Moraju mijenjati sve bojlere

Na njihovoj je zgradi, priča on, na jednom stubišnom spoju (tzv. nemjerenom) dijelu plinske instalacije, utvrđena utvrđena minimalna propusnost, dok su u svih osam stanova djelatnici Plinare utvrdili da su instalacije savršeno ispravne i nepropusne.

Predstavnik stanara objašnjava da je cijeli problem u tome da se, u njihovom slučaju, ne može popraviti samo utvrđeni kvar, već trebaju mijenjati sve plinske bojlere u svim stanovima. A za to je, tumači, potrebna izrada projekta za cijelu zgradu, što traje neko vrijeme. ”Pokušali smo dobiti ovlaštenog plinoinstalatera i kontaktirali smo ih više od 30, ali tek jedan se odazvao na naše molbe, no onda smo shvatili da ne možemo problem riješiti, kako se kaže, ‘preko noći”, ispričao je.

Kaže da je u zgradi osam suvlasnika te da svi stanovi imaju atmosferske i fasadne bojlere koji su do posljednjeg pregleda bili ispravni. ”Mi smo spremni sve to napraviti, ali da nam odobre normalan rok, jer trenutno to nije moguće provesti tom brzinom. Moramo i vidjeti kako ćemo to financirati jer smo u kreditu zbog samoobnove nakon potresa”, govori predstavnik stanara. Napomenuo je i da ”Plinara novi, puno kompliciraniji protokol popravka takvih nedostataka odlučila uvesti upravo prije početka sezone grijanja 2023/2024”.

Numan: To je nemoguće u 30 dana

Pročelnik sekcije plininstalatera pri Udruženju obrtnika Grada Zagreba Sendi Numan također je upoznat s problemom koji čeka 24 zgrade koje će ostati bez plina. ”Do toga je došlo jer direktor Plinare Popović inzistira na tome da prilikom sanacije plinskih instalacija glavne strojarske projekte rade ovlašteni projektanti, koji poskupljuju i kompliciraju čitav proces.

Dosad smo radili skice jer Pravilnik o uvjetima i postupku ispitivanja nepropusnosti i ispravnosti plinskih instalacija to propisuje, ali direktor Popović traži da se rade projekti, stoga posljednjih mjesec dana velika većina plinoinstalatera izbjegava raditi takve poslove. To je i nemoguće odraditi u roku od 30 dana, koliko građanima Plinara daje vremena za popravak do isključenja”, govori Numan.

Iz izvora u Gradskoj plinari neslužbeno se doznaje da se tvrtka drži zakona i da projekte za plinske instalacije moraju potpisivati inženjeri strojarstva, a ne plinoinstalateri. Nije im poznato, tvrde, da plinoinstalateri ne rade, a pregovori s njima traju navodno dva mjeseca.