Nestvarni prizori u centru Zagreba. Molitelji ogradili dio Trga samo za muškarce: 'Ne možete unutra, to nije za žene'

Protuprosvjednici su dočekali molitelje ležeći na podu, intervenirala je i policija

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu molitelji i ove prve subote u mjesecu kleče i mole krunicu za muževnost, protiv pobačaja i za domovinu. Dočekali su ih i protuprosvjednici koji leže na podu s transparentima na kojima piše “Naša tijela, naš izbor”, “Patrijarhat ubija” i “Homofobija nije religija”.

Index javlja da je u jednom trenutku došlo je do kraće svađe između molitelja i protuprosvjednika, ali ih je policija brzo razdvojila.

Igor Soban/PIXSELL

Prostor na Trgu u koji ne smiju žene

Svi koji nisu iz “moliteljskog kruga” su zamoljeni da izađu izvan njihove molitvene ograde, piše 24sata. Na pitanje zašto građani koji ne mole ne mogu biti unutra, novinarki su rekli da su oni prostor rezervirali za molitvu.

Na konstataciju kako je to javni prostor, jedna im je žena, koja drži molitvenu ogradu, rekla da samo muškarci mole unutra, da “tamo nije za žene”. Ona moli, kaže, držeći ogradu. Imaju redare koji kažu da se može ući, i moliti.

Igor Soban/PIXSELL

 

‘Danas treba moliti za ove naše goste’

Voditelj molitelja rekao je da danas “posebno treba moliti za ove naše goste”, misleći time na protuprosvjednike, i pozvao je sve druge da se ne sukobljavaju s njima. Mediji javljaju da se danas okupilo oko stotinjak molitelja.

Iz Udruge Hrvatska za život na Facebooku su napisali da se moli za “domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce, da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane”.

Igor Soban/PIXSELL