Ovo je nažalost slika Hrvatske. Ženi u Splitu molitelj bacio konopac preko glave, aktivistkinji rulja vikala: 'Bježi, Sotono!'

Na Trg je stigla i Hitna, ali zbog starijeg muškarca kojem je pozlilo

03.02.2024.,Split-Tiha misa, skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekic - Fridrih. Protiv molitelja uz policijsko osiguranje. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu molitelji i ove prve subote u mjesecu kleče i mole krunicu za muževnost, protiv pobačaja i za domovinu. Dočekali su ih i protuprosvjednici koji su ležali na podu s transparentima na kojima piše “Naša tijela, naš izbor”, “Patrijarhat ubija” i “Homofobija nije religija”.

Na Trgu su bile i jake policijske snage. Svi koji nisu iz “moliteljskog kruga” zamoljeni su da izađu izvan njihove molitvene ograde. Na pitanje zašto građani koji ne mole ne mogu biti unutra, rekli su za 24sata da su oni prostor rezervirali za molitvu. Na konstataciju da je to javni prostor, jedna je žena, koja drži molitvenu ogradu, rekla da samo muškarci mole unutra, da “tamo nije za žene”. Ona moli, kaže, držeći ogradu.

Došlo do tučnjave, molitelju pozlilo

Kad je završilo molitveno okupljanje na Jelačićevu trgu, piše 24sata, odjednom je došlo do naguravanja i tuče. Iako se prvo mislilo da je došlo do obračuna između molitelja i prosvjednika, iz policija kažu da su privedene dvije osobe, obje strani državljani, i da, prema zasad poznatim informacijama, nisu povezani s događajem.

Na Trg je stigla i Hitna, ali zbog starijeg muškarca kojem je pozlilo.

Ženi u Splitu bacio konop oko glave

Molitelji su se okupili i u Splitu, a aktivistkinja Arijana Lekić-Fridrih pred njima je održala performans. “Ovo mi je 14. performans, drugi u Splitu. Došla sam objasniti narodu koji je cilj ovih muškaraca koji mole. Oni mole, a zapravo se bave politikom i ugnjetavanjem ženskih prava. Performans je posvećen Severini i svim ženama koje se bore protiv zlostavljača i koje su skupile snagu pobjeći od njih. Jedan od najgorih tipova zlostavljanja, kojeg smo mogli vidjeti čak 13 puta prošle godine je femicid”, poručila je, prenosi Dalmacija Danas.

"HRVATSKI MUŽEVI" Molitelji i ove subote kleče na Peristilu

Posted by DalmacijaDanas on Friday, February 2, 2024

Dio performansa bio je razvlačenje konopca za pletenje oko klečavaca, što je neke od njih naljutilo. Jedan od sudionika bacio je konopac ženi preko glave, dok su neki od njih prigovarali na snimatelje koji “ometaju molitvu” na glavnom trgu u centru grada. Iz skupine molitelja čuo se povik: “Bježi, sotono!”