Neviđeni skandal. Splitska liječnica pacijentima upisivala da koriste narkotike pa ih sama podizala u ljekarnama

Liječnica je izdavala recepte za narkotik Oksikodon i lijek Somatropin pa ih sama podizala

FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Skandalozan slučaj otkriven je u ordinaciji 47-godišnje splitske liječnice. Ona je pacijentima, bez potrebe i njihova znanja, propisivala narkotike, a zatim ih sama podizala u ljekarnama, piše Slobodna Dalmacija. Situacija je dodano problematična zbog činjenice da pacijentima trajno u kartonu ostaje trag o tome da im je nekada bio izdan narkotik.

Liječnica je, dok je bila na zamjeni u više ordinacija u Splitu, Solinu, Kaštelu i na otoku Braču, u periodu od 7. ožujka 2022. do 10. lipnja 2023. godine pacijentima izdavala recepte za Oksikodon, narkotik iz iste grupe lijekova u kojoj se nalazi i heroin. Uz to, pacijentima je prepisivala i lijek Somatropin, poznat kao hormon rasta.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne zna koliko je pacijenata oštećeno, kažu iz Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Splitsko-dalmatinske županije.

‘Nikad ju nisam vidjela, a čeprkala mi je po kartonu’

Jedna od žrtava je Splićanka Marija, koja je Slobodnoj ispričala da je za sve saznala kada ju je jednog poslijepodneva nazvao djelatnik krim policije. Policiji je umirovljenica rekla da tu liječnicu nikada nije vidjela ni čula te da je ona bila zamjena njenom, privremeno odsutnom doktoru opće prakse.

”Šokirala sam se. Nisam imala pojma da sam i ja postala žrtva liječnice. Neovlašteno je čeprkala po mom kartonu, bez moga znanja, potrebe”, kaže Marija. Sa svojim liječnikom je, nakon što se vratio u ordinaciju, razgovarala i uvjerio ju je da se ne brine zbog narkotika upisanih u njezin karton. ”Rekao mi je da nikakvih eventualnih problema u budućnosti zbog toga neću imati”, ispričala je.

S obzirom na to da se trag o narkoticima koje im je prepisivala ne može izbrisati, žrtvama liječnice će se u kartonima pored spornog lijeka navesti službena napomena i obrazloženje kako im je uopće upisan.