Nova nada za oboljele od raka pluća. Zagrebački liječnici prvi put u Hrvatskoj izveli tešku operaciju

U KBC-u Zagreb izvedena je takozvana 'sleeve' resekcija pluća

FOTO: Screenshot HRT

Liječnici KBC-a Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveli su video-torakoskopsku resekciju pluća, takozvanu sleeve resekciju, izvješćuje HRT. Radi se o minimalno invazivnom pristupu, a izvodi se na pacijentima s uznapredovalim rakom pluća koji je zahvatio središnji dišni sustav i krvne žile. Riječ je o velikom koraku u Hrvatskoj u kojoj je rak pluća vodeći uzrok smrti kod žena i muškaraca.

Ivanu Koščaku, 65-godišnjem pacijentu, karcinom je zahvatio dišni sustav, a nakon operacije osjeća se dobro. “Zasad je dobro. Radim po kući, isto kao da nisam bio na operaciji”, rekao je. Nakon zahvata prima kemoterapije.

Dorian Hiršl, dr. med., specijalist kardiotorakalne kirurgije iz KBC-a Zagreb objašnjava da je u Ivanovom slučaju jedina druga opcija bilo odstraniti cijelo plućno krilo. Ovim novim zahvatom odlučili su mu maksimalno sačuvati plućno tkivo. “U ovom slučaju smo spajali dio desnog glavnog bronha i bronha za srednji donji režanj”, objasnio je ukratko operaciju koja je trajala pet sati.

Kraći boravak u bolnici

Radi se o teškom i složenom zahvatu, bez širenja rebara i s vrlo malim rezom od svega tri centimetra. Pacijenti nakon ovakvog zahvata imaju kraći boravak u bolnici, a liječnik ističe i da se brzo mogu vratiti normalnom životu.

“U ovakvim situacijama mi zapravo odstranjujemo onaj dio koji je zahvaćen tumorom, a sačuvamo onaj zdravi dio koji ne moramo ukloniti. Osjećaj je savršen, ali to je naša zadaća. Mi moramo pomicati granice i moramo našim pacijentima u Hrvatskoj omogućiti da dobiju svu moguću terapiju koju mogu dobiti vani”, naglasio je Goran Madžarac, dr.med., specijalist kardiotorakalne kirurgije.

Screenshot / HRT

Zagrebački su liječnici znanje o ovom zahvatu stjecali u poznatim svjetskim klinikama u Njemačkoj, Austriji, Pekingu, Šangaju. “Preciznost je ključna, a pomaže i to što imamo kameru koja nam uvećava pa čak i bolje vidimo nego na otvorenoj operaciji i onda nam to olakšava situaciju”, pojašnjava specijalist kardiotorakalne kirurgije dr. med. Ivan Bunjevac.