Novi detalji. KBC Split potvrdio da se učenik (9) otrovao hranom: 'Nakon ručka se više djece žalilo na probavne smetnje'

Hrana je pripremljena u Studentskom centru

13.10.2022., Split - Klinicki bolnicki centar Split.  Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Zdravstvene smetnje devetogodišnjeg učenika Osnovne škole Kamešnica u Otoku u Dalmatinskoj zagori, koji je prije dva dana hospitaliziran u splitskom KBC-u, nastale su nakon konzumacije hrane, izvijestili su u petak iz bolnice. Zdravstvene poteškoće dječaka pojavile su se nakon ručka 16. siječnja.

Njegov je otac izjavio kako je djeci u školi tad poslužen gulaš, a njegov sin je nekoliko sati nakon obroka počeo povraćati. “Drugi dan mu se stanje pogoršalo, grčio se uz velike bolove, rekli su nam da je dehidrirao pa smo ga s infuzijom vozili u splitsku bolnicu, gdje je počeo povraćati krv”, rekao je otac medijima.

Obroci su stigli iz Studentskog centra

Glasnogovornica KBC-a Kristina Bitanga potvrdila je danas da je devetogodišnji pacijent zaprimljen zbog zdravstvenih smetnji nakon konzumacije hrane, a hospitaliziran je na Klinici za dječje bolesti. Ravnatelj škole u Otoku Miroslav Jukić rekao je Hini kako još nema službenih informacija o analizi hrane koja je uzorkovana. Dodao je kako se nakon ručka 16. siječnja više učenika žalilo na želučane tegobe i probavne smetnje.

Obroci za učenike pripremio je Studentski centar u Splitu, a njegov direktor Ivan Žižić danas je, kako je rečeno, na službenom putu. Studentski centar je jučer Indexu kazao kako su sigurni da nema nikakve šanse da je njihova hrana krivac za zdravstvene tegobe.

Centar uvjeren da njihova hrana nije kriva

„Moramo konstatirati da još uopće nije utvrđen stvarni uzrok tegoba učenika OŠ Kamešnica u Otoku, tako da se ne može tvrditi da se radi o učeničkom obroku. A ono u što smo sigurni jest da nema nikakve šanse da hrana pripremljena u Studentskom centru Split može biti uzrok bilo kakvih zdravstvenih tegoba“, kazali su.

Dodali su da svakog dana pripremaju 5000 obroka i da do sada nisu imali nijednu primjedbu na zdravstvenu ispravnost hrane. Ista hrana kao u školi je, kažu, poslužena i u studentskom restoranu te ju je konzumiralo preko 413 studenata i djelatnika.

„Nismo primili niti jedan prigovor na kvalitetu iste ili prijavu o zdravstvenim tegobama studenata, a ni djelatnika“, poručili su i kazali da su zato i sigurni da je hrana koja je pripremljena kod njih i poslužena u školi bila zdravstveno ispravna. Rezultati analize hrane trebali bi biti gotovi u subotu.