U KBC-u Split zaprimljen dječak, roditelji tvrde da se otrovao hranom u školi: 'Prvo je dobio grčeve, a onda je povraćao krv'

Navodno je oko 20 učenika imalo probavne tegobe

13.10.2022., Split - Klinicki bolnicki centar Split.  Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Devetogodišnjak je primljen u KBC-u Split nakon što se, kako tvrde njegovi roditelji, otrovao hranom u Osnovnoj školi Kamešnica u Otoku. Otac dječaka Indexu je ispričao da se dijete požalilo na hranu koja mu je poslužena u školi u sklopu cjelodnevne škole, a uskoro je dobio i probavne smetnje.

„Prije dva dana im je u školi poslužen gulaš za ručak, a kako moj sin nije izbirljiv, uspio je pojesti pola obroka. No druga djeca i učiteljica komentirali su da hrana ima čudan miris. Dijete je nakon nekoliko sati počelo povraćati i imati probavne smetnje“, kazao je otac koji je dodao da se sutradan djetetu stanje pogoršalo.

Dobio je grčeve i bolove, a u splitskoj bolnici je počeo povraćati krv. KBC Split je potvrdio da je devetogodišnjak zaprimljen na Hitnu, da je hospitaliziran u Klinici za dječje bolesti i da je obrada u tijeku.

Probleme je imalo dvadesetak učenika

Ravnatelj škole, Miroslav Jukić, kazao je da im je hranu dostavio Studentski centar u Splitu. “Jedno dijete je u bolnici, ali još uvijek ne znam je li trovanje hranom u pitanju jer za sada nemamo sva izvješća i analize koje su odrađene kako bi se utvrdila zdravstvena ispravnost hrane“, kazao je.

„Za sada imam podatak da je Studentski centar uzeo uzorak obroka koji je podijeljen djeci te da je poslan na analizu. Daljnja izvješća nisam dobio”, dodao je. Ravnatelj je kazao kako su tog dana imali dvije skupine djece, da se u prvoj nije mirisom i okusom primijetilo da hrana nije ispravna.

No, u drugoj skupini se primijetilo i ta hrana nije podijeljena. “Njih se relativno dosta prijavilo da su imali želučane tegobe, konkretno dvadesetak učenika iz različitih razreda. Kazali su da su imali mučnine i probavne smetnje, ali još ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se radi o trovanju hrane jer nemamo dokaze”, dodao je.

Što kaže prozvani Studentski centar?

Index je kontaktirao i Studentski centar u Splitu. „Moramo konstatirati da još uopće nije utvrđen stvarni uzrok tegoba učenika OŠ Kamešnica u Otoku, tako da se ne može tvrditi da se radi o učeničkom obroku. A ono u što smo sigurni jest da nema nikakve šanse da hrana pripremljena u Studentskom centru Split može biti uzrok bilo kakvih zdravstvenih tegoba“, kazali su im.

Dodali su da svakog dana pripremaju 5000 obroka i da do sada nisu imali nijednu primjedbu na zdravstvenu ispravnost hrane. Ista hrana kao u školi je, kažu, poslužena i u studentskom restoranu te ju je konzumiralo preko 413 studenata i djelatnika.

„Nismo primili niti jedan prigovor na kvalitetu iste ili prijavu o zdravstvenim tegobama studenata, a ni djelatnika“, poručili su i kazali da su zato i sigurni da je hrana koja je pripremljena kod njih i poslužena u školi bila zdravstveno ispravna. Rezultati analize hrane trebali bi biti gotovi u subotu.