Stigao nalaz junećeg gulaša kojim se navodno otrovao đak iz Zagore, stručnjaci kažu da je super za jesti

Učenik je zbog želučanih tegoba završio u bolnici, ali nije jasno što je njihov uzrok

13.10.2022., Split - Klinicki bolnicki centar Split.  Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Prošlog tjedna je u KBC Split zaprimljen devetogodišnji učenik Osnovne škole Kamešnica u Otoku u Dalmatinskoj zagori. Dječakov otac je medijima ispričao kako je dijete dobilo smetnje nakon konzumacije hrane 16. siječnja.

Kazao je kako je njegov sin nekoliko sati nakon što je pojeo gulaš u školi počeo povraćati. Ravnatelj škole je medijima kazao kako je obrok pripremljen u Studentskom centru u Splitu. Uzorak hrane je odmah izuzet, a sada su stigli rezultati.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije je napravio analizu, a Studentski centar Split je nalaz dao na uvid Slobodnoj Dalmaciji. Poručili su kako nalaz pokazuje da je uzorak hrane zdravstveno ispravan.

Nema salmonele, ostalo u granicama

U nalazu stoji kako je na analizu dostavljen uzorak junećeg gulaša s graškom i tjesteninom, u sterilnoj teglici, te da im je stigao u prijenosnom rashladnom uređaju na temperaturi od četiri stupnja.

U uzorku nije pronađena salmonela, dok su ostale bakterije unutar maksimalnih dopuštenih koncentracija. Koncentracija aerobnih mezofilnih bakterija je 100, a maksimalna koncentracija je 1000. Za ostale bakterije piše da su manje od maksimalno dopuštenih vrijednosti.

Na kraju nalaza stoji kako su rezultati ispitivanja sukladni odredbama Uredbe komisije EZ-a o mikrobiološkim kriterijima za prehrambene proizvode, kao i kriterijima Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu Ministarstva poljoprivrede.

Žalilo se više učenika, Centar tvrdio da nije kriv

Ravnatelj škole u Otoku Miroslav Jukić Hini je prošlog tjedna kazao kako se nakon ručka 16. siječnja više učenika žalilo na želučane tegobe i probavne smetnje. Glasnogovornica KBC-a Split Kristina Bitanga potvrdila je da je devetogodišnji pacijent zaprimljen zbog zdravstvenih smetnji nakon konzumacije hrane.

No, Studentski centar odmah je kazao Indexu kako su sigurni da njihova hrana nije krivac za trovanje. Dodali su da svakog dana pripremaju 5000 obroka i da do sada nisu imali nijednu primjedbu na zdravstvenu ispravnost hrane. Ista hrana kao u školi je, kazali su, poslužena i u studentskom restoranu te ju je konzumiralo preko 413 studenata i djelatnika.

Dječak danas izlazi iz bolnice

Stanje dječaka su komentirali iz KBC-a Split. “Dječak je dobro, danas bi trebao biti pušten iz bolnice,” rekla je Hini Kristina Bitanga glasnogovornica splitskog KBC.

Ravnatelj škole Kamešnica u Otoku je izvijestio kako je od Studentskog centra dobio laboratorijski nalaz kojem se navodi da je uzorkovana hrana bila zdravstveno ispravna. “Mi očekujemo još i liječnički nalaz iz splitske bolnice gdje je dječak hospitaliziran,” rekao je Jukić za Hinu.