Novi napad dronom na civilni teretni brod kod jemenske obale: 'Plovilo i posada su sigurni i nastavljaju dalje'

Bespilotna letjelica napala je brod za rasuti teret pod zastavom Maršalovih Otoka 66 milja jugoistočno od Adena

Commercial vessels are sailing in the Mediterranean Sea off the coast of northern Israel on December 21, 2023, following the United States' announcement of its intention to establish a multinational coalition to protect cargo ships traveling through the Red Sea from attacks by Yemen's Iran-backed Houthi group. The group claims it is targeting ships heading for Israeli ports in retaliation for Israel's assault on the Gaza Strip. (Photo by Mati Milstein/NurPhoto) (Photo by Mati Milstein / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Organizacija Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog kraljevstva (UKMTO) i britanska tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey objavili su u srijedu da su primili izvještaje o napadu na civilni teretni brod blizu jemenske luke Aden.

UKMTO je upozorio da je brod napadnut 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena. “Plovilo je s lijeve strane pogodio bespilotni zračni sustav”, priopćio je UKMTO, dodajući da je na brodu izbio požar koji je u međuvremenu ugašen.

“Plovilo i posada su sigurni i nastavljaju prema sljedećoj luci”, dodao je UKMTO kasnije u ažuriranom upozorenju.

Hutiji mjesecima napadaju brodove

Ambrey je objavio da je bespilotna letjelica napala brod za rasuti teret pod zastavom Maršalovih Otoka 66 milja jugoistočno od Adena dok je išao prema istoku duž Adenskog zaljeva.

Jemenski proiranski militanti hutiji, koji kontroliraju najnaseljenije dijelove Jemena, od 19. studenog dronovima i projektilima napadaju brodove.

Hutiji kažu da time iskazuju nezadovoljstvo izraelskom vojnom operacijom u Gazi. Kampanja hutija vrlo je destruktivna za međunarodnu plovidbu, zbog čega su neke tvrtke obustavile tranzit kroz Crveno more i umjesto toga krenule na puno duže i skuplje putovanje oko Afrike.