Novi predsjednik okreće leđa Kini i Rusiji, Argentina ipak neće ući u njihov gospodarski savez

Na summitu BRICS-a u južnoafričkom gradu Johannesburgu u kolovozu iznenađujuće je najavljeno proširenje

FOTO: AFP

Argentinska vlada povukla je članstvo te južnoameričke zemlje u skupini BRICS gospodarstava u usponu, koje je trebalo započeti početkom siječnja. Novi, ultraliberalni predsjednik Javier Milei službeno je proglasio otkazivanje u pismu zemljama članicama, Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi, potvrdila je u petak argentinska ministrica vanjskih poslova Diana Mondino u intervjuu za novine La Nación.

U pismu novog argentinskog predsjednika, koje su objavili tamošnji mediji, Milei navodi da se “vanjskopolitičko stajalište vlade kojoj je na čelu već nekoliko dana razlikuje se u mnogim slučajevima od onog prethodne vlade”. Stoga su, kako se navodi, “neke ranije donesene odluke bit će preispitane”. Milei je prisegnuo kao novi predsjednik početkom prosinca nakon pobjede na izborima uz radikalna obećanja za gospodarski i politički zaokret.

BRICS se širi

Na summitu BRICS-a u južnoafričkom gradu Johannesburgu u kolovozu iznenađujuće je najavljeno proširenje skupine za šest novih članica. Uz Argentinu, savezu važnih gospodarstava u usponu trebale bi se 1. siječnja 2024. pridružiti Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Etiopija. Tadašnji argentinski predsjednik Alberto Fernández pozdravio je članstvo s obzirom na geopolitičke i gospodarske izazove s kojima se njegova zemlja suočava.

Po riječima ministrice Mondino, bila je to ideološka i praktična odluka. “Cilj BRICS-a je trgovina sa zemljama s kojima već imamo sporazume”, dodala je. Mileijeva vlada stoga će raditi na “intenziviranju bilateralnih odnosa” s pet sadašnjih članica BRICS-a, stoji u pismu.