Novi ukrajinski zapovjednik objavio kako namjerava pobijediti Rusiju

General-pukovnik Oleksandr Sirski unaprijeđen je u glavnog zapovjednika

FOTO: AFP

Ukrajinske oružane snage moraju se prilagoditi i pronaći inovativne načine borbe kako bi postigle pobjedu nad ruskim osvajačima, rekao je u petak novi zapovjednik oružanih snaga Kijeva, u svom prvom javnom obraćanju otkako je preuzeo zapovjedništvo.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, prije zapovjednik kopnenih snaga, unaprijeđen je u četvrtak u glavnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga od 800.000 vojnika, što je najveća promjena u vojnom vrhu od početka rata, i to u teškom razdoblju.

“Samo promjene i stalno usavršavanje sredstava i metoda ratovanja omogućit će postizanje uspjeha na tom putu”, napisao je Sirski u objavi na Telegramu, izdvojivši bespilotne letjelice i elektroničko ratovanje kao primjere nove tehnologije koja bi Ukrajini pomogla da pobijedi. Opreznom, pragmatičnom tonu primjetno je nedostajala žestoka retorika koju su koristili ukrajinski političari tijekom rata.

‘Obrana je u dobrim rukama’

Ministar obrane Rustem Umerov rekao je da je predstavio Sirskog Glavnom stožeru i obećao “svu moguću podršku akcijama i odlukama zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga”. “Obrana je u dobrim rukama”, rekao je Umerov na Facebooku.

Promjena zapovjednika zbiva se u teškom razdoblju za Ukrajinu, koja od kraja 2020. nije uspjela ponovno zauzeti značajan teritorij i sada se suočava s potencijalnim prekidom u opskrbi vojnom pomoći iz Sjedinjenih Država, njezina najvećeg podupiratelja. Ruske snage sada su u ofenzivi preko prve linije bojišnice i postupno prodiru u grad Avdivku, koji Moskva pokušava zauzeti nekoliko mjeseci.

Resetiranje vojske i novi tim

Sirski je kao kopneni zapovjednik nadgledao uspješnu obranu glavnoga grada Ukrajine na početku ruske invazije i munjevitu protuofenzivu na sjeveroistoku, dva najveća uspjeha prve godine rata.

Međutim, neki ukrajinski vojnici kritizirali su ga zbog njegova kasnijeg vodstva tijekom dugotrajne ukrajinske obrane istočnoga grada Bahmuta, gdje su tisuće vojnika poginule s obje strane prije nego što su se snage Kijeva povukle u svibnju 2023.

U svojoj jučerašnjoj objavi, Volodimir Zelenski je rekao da će Sirski predstaviti novi tim u svrhu “resetiranja” vojske.