Zelenski smijenio Zalužnog: 'Vrijeme je za obnovu. Novi glavni zapovjednik ukrajinske vojske je Oleksandr Sirski'

Zelenski se danas sastao sa Zalužnim i zahvalio mu na svemu što je učinio u posljednje dvije godine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je glavnog zapovjednika oružanih snaga Valerija Zalužnog. Zelenski se danas sastao sa Zalužnim i zahvalio mu na svemu što je učinio u posljednje dvije godine.

“Zahvalio sam generalu na dvije godine obrane Ukrajine. Razgovarali smo o obnovi oružanih snaga i o tome tko bi mogao biti dio novog vodstva oružanih snaga. Vrijeme je za obnovu. Predložio sam generalu Zalužnom da ostane dio tima. Definitivno ćemo pobijediti. Slava Ukrajini“, poručio je Zelenski.

“Zahvalan sam za svaku pobjedu koju smo ostvarili zajedno i hvala svim ukrajinskim vojnicima koji se herojski bore u ovom ratu. Danas smo otvoreno pričali o tome što treba promijeniti u vojsci. Hitne promjene. Predložio sam generalu Zalužnom da ubuduće bude u timu ukrajinske države. Bit ću mu zahvalan na pristanku”, napisao je Zelenski.

Sirski je novi glavni zapovjednik

“Imenovao sam general-pukovnika Oleksandra Sirskog za glavnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine”, napisao je nešto kasnije na Telegramu.

“Konkretno, danas sam razgovarao s brigadnim generalima Andrijem Hnatovim, Mihajlom Drapatijem, Igorom Skibjukom i pukovnicima Pavlom Palisom i Vadimom Suharevskim. Svi oni razmatraju se za vodeće položaje u vojsci i služit će pod vodstvom najiskusnijeg ukrajinskog zapovjednika”, poručio je ukrajinski predsjednik.

Nedugo potom se na aplikaciji Telegram oglasio i sam Zalužni. Potvrdio je da se sastao sa Zelenskim i da su održali važan razgovor. „Ciljevi za 2024 su različiti od ciljeva za 2022. godinu. Stoga se svi moraju promijeniti i prilagoditi novim stvarnostima“, kazao je.