'Snježni leopard' počeo je u sovjetskoj vojsci, obranio Kijev, a onda potpisao nekoliko impresivnih pobjeda nad Rusima

Oleksandr Sirski danas je postao novi glavni zapovjednik ukrajinske vojske. Tko je on?

FOTO: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je glavnog zapovjednika oružanih snaga Valerija Zalužnog i na njegovo mjesto imenovao general-pukovnika Oleksandra Sirskog.

Zelenski je u četvrtak rekao da je došlo vrijeme da se promijeni vojno vodstvo zemlje u ratu protiv Rusije. Taj je potez uslijedio nakon dugotrajnih nagađanja o razdoru između predsjednika i popularnog generala Zalužnog, koji je vodio ukrajinske ratne napore od veljače 2022. i kojeg mnogi Ukrajinci smatraju nacionalnim junakom.

Zelenski je u svojoj izjavi rekao da se sastao sa Zalužnim. “Razgovarali smo kakva je obnova potrebna oružanim snagama Ukrajine. Također smo razgovarali o tome tko bi mogao biti u obnovljenom vodstvu oružanih snaga Ukrajine. Sada je vrijeme za tu obnovu”, rekao je. Zamolio je generala da ostane “u njegovom timu”, dodao je.

Pet godina u sovjetskoj vojsci

Sirski, koji je vodio ukrajinske kopnene snage od 2019., unaprijeđen je u zapovjednika oružanih snaga dok se rat s Rusijom bliži trećoj godini, piše Reuters.

Rođen je u srpnju 1965. u ruskoj Vladimirskoj oblasti, koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. Od 1980-ih živi u Ukrajini. Poput mnogih ljudi njegove dobi u ukrajinskim oružanim snagama, studirao je u Moskvi na Višoj vojnoj zapovjednoj školi, među vršnjacima koji su u međuvremenu postali ruski zapovjednici.

Diplomirao je 1986. i služio pet godina u sovjetskom topničkom korpusu. Neki vojni analitičari vjeruju da njegova taktika na bojnom polju odražava hijerarhijsku sovjetsku obuku.

Kodno ime ‘Snježni leopard’

Sirski je postao šef ukrajinskih kopnenih snaga 2019. godine. Prethodno je zapovijedao ukrajinskim postrojbama koje su se borile protiv pobune u istočnim regijama Donjecka i Luganska koja je započela 2014. Dobio je kodno ime “Snježni leopard”. Predvodio je 2016. i Zajednički operativni štab Oružanih snaga Ukrajine, koji koordinira operativnim akcijama ukrajinskih snaga u Donbasu.

Neke od najvećih ukrajinskih pobjeda protiv ruskog agresora nadgledao je upravo Sirski. Vodio je uspješnu obranu glavnog grada Kijeva u prvim mjesecima rata i 2022. je imenovan herojem Ukrajine, najvišom počasti zemlje.

U srpnju iste godine isplanirao je i izveo munjevitu protuofenzivu koja je odbacila ruske trupe od grada Harkiva i pomogla ponovno zauzeti dijelove zemlje na istoku i jugoistoku.

Heroj Ukrajine

Početkom prošle godine je vodio ukrajinsku obranu istočnog grada Bahmuta, gdje su tisuće vojnika s obje strane ubijene u jednoj od najvećih bitaka rata dosad. Neki vojni analitičari pitali su se je li borba za uništeni grad bila vrijedna toliko broja mrtvih i ranjenih.

Sirski je rekao da je ukrajinska obrana Bahmuta obranom od Wagenrove skupine naštetila ukupnim ruskim ratnim naporima.

Sirski kaže da mu je prioritet moral njegovih vojnika. Redovito ga fotografi uhvate kako ih posjećuje na fronti, a medijima je ranije ispričao da noću spava samo četiri i pol sata te da se opušta odlaskom u teretanu. Oženjen je i ima dva sina.