Novinarka koja je razotkrila Matanića: 'Nema šanse da nitko iz njegova kruga nije znao, javilo mi se još žrtava'

'Jedni su zvučali iskreno šokirano, a drugi su govorili da se to odavno zna i imenovali još bar deset, dvadeset žena kojima se to dogodilo'

30.10.2017., Zagreb - Redatelj Dalibor Matanic."nPhoto: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Novinarka Večernjeg lista Milena Zajović koja je objavila da je Dalibor Matanić ostao bez čitavog niza poslova jer je navodno seksualno uznemiravao glumice, tvrdi da je policija pokrenula službenu istragu o cijelom slučaju.

“Razumijem zašto se te žene nisu usudile ići na policiju. Prvo, policijska istraga je na neki način i retraumatizacija žrtve, neke su bojale ili sramile ići na policiju, a neke zbog toga što je Matanić proračunato koristio poruke koje se same brišu nakon što se pročitaju, nisu imale tu vrstu fizičkog dokaza koji su mogli podastrijeti te su se bojale da im se neće vjerovati.

Danas sam razgovarala s policijom, oni pokreću izvide, a s obzirom na to da smo mi objavili tu priču, zanimalo ih je možemo li podijeliti detalje. Temeljna novinarska etika nalaže dakako da ne, ali ono što možemo napraviti jest ohrabriti žrtve da, ako žele, da se jave policiji i stave na raspolaganje informacije koje imaju jer je to jedini način da istraga ode dalje”, kazala je Zajović.

Javilo se još žrtava

Ističe i kako joj se nakon objave teksta javio još veći broj žrtava te da je nemoguće da nitko iz Matanićeva kruga nije znao baš ništa. Dodaje kako se već sad pojavljuju brojni dokazi da su neki znali što se događa.

“U razgovoru sa mnom, a radeći ovu temu razgovarala sam s 30-ak osoba, ljudi su se dijelili na dvije kategorije. Jedni su zvučali iskreno šokirano, a drugi su govorili da se to odavno zna i imenovali još bar deset, dvadeset žena kojima se to dogodilo”, kazala je Zajović. Dodala je i da među žrtvama koje su je kontaktirale prevladava olakšanje nakon što je slučaj izašao u javnost.

Pritisci PR tima

Govoreći o pritiscima na redakciju Večernjeg lista da se ne objavi tekst o Mataniću, Zajović je kazala kako su pritisci dolazili od osoba zaduženih za redateljev PR te da su oni trajali tjednima.

“Te osobe radile su svoj posao najžešće što su mogle, što djelomično mogu razumjeti, ali s druge strane to teško razumijem. Također, ne meni direktno, ali našim nadređenima, glavnom uredniku i članovima uprave, javljale su se i druge strane, agencije koje su angažirale Matanića i koje se sada boje za svoju reputaciju.

Zanimljivo je da neki kojima nikako nije bilo u interesu da to izađe u javnost sada okreću ploču i staju uz žrtve. No, koji god motivi bili, žrtve javno podržati je u ovom trenutku jedino ispravno”, kazala je.

‘Nismo dobili prijavu’

Inače, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas ujutro se dotaknuo i slučaja redatelja Dalibora Matanića, ali je riječ prepustio načelniku Uprave kriminalističke policije Antoniju Gerovcu.

”Započet ćemo izvide. O kakvim se kaznenim djelima točno radi, ne mogu sada reći. Iz medijskih napisa mogli smo zaključiti da se može raditi o kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti. To ćemo s DORH-om i poduzeti. Nemamo nikakvu zaprimljenu prijavu oštećenih osoba”, rekao je Gerovac.