Policija i DORH provode izvide u slučaju Matanića, od njega se upravo ogradila i Akademija

Iz Dekanata kažu da Akademija dramske umjetnosti najoštrije osuđuje njegove postupke

27.04.2020., Zagreb - Filmski redatelj Dalibor Matanic. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je priopćenje u kojem je potvrdilo da su pokrenuti izvidi o slučaju redatelja Dalibora Matanića.

“Povodom zaprimljenih upita novinara o postupanju Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu u odnosu na više medijskih objava o možebitnom počinjenju kaznenih djela, za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, ili prekršaja muške osobe (1975.), odgovaramo da policija, u koordinaciji s ovim državnim odvjetništvom, provodi izvide”, objavili su ne navodeći redateljev identitet.

Dodaju kako će odluka o daljnjim radnjama biti donesena po primitku rezultata kriminalističkog istraživanja. Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac kazao je ranije danas da će policija započeti s izvidima, ne precizirajući o kakvim se kaznenim djelima radi.

Stigla reakcija s ADU

“Iz medijskih napisa mogli smo zaključiti da se može raditi o kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti. To ćemo s DORH-om i poduzeti. Nemamo nikakvu zaprimljenu prijavu oštećenih osoba”, rekao je Gerovac.

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU) objavila je pak kako je prekinula suradnju s Matanićem. Iz Dekanata kažu kako ADU najoštrije osuđuje njegove postupke.

Ističu da Akademija dosad “nije zaprimila prijavu na neugodnosti ili uznemiravanja od strane Dalibora Matanića”, nakon što je prošli tjedan uputila molbu svim studenticama i studentima da anonimno ili neanonimno prijave uznemiravajuća iskustva.

Podsjetili na Prohića

S Akademije dodaju kako ulažu napore da se suzbiju pokušaji zlouporabe položaja i ovlasti osobito na štetu studenata i studentica te da podupiru istupe svih osoba koje su iskusile zlostavljanje ili uznemiravanje.

Napominju također da je Ozren Prohić, profesor koji je sedam puta prijavljivan za seksualno i psihičko uznemiravanje studenata od 1999. do listopada prošle godine, i dalje udaljen s nastave.

Večernji list u petak je objavio da je Matanić seksualno uznemiravao kolegice te zbog toga izgubio angažmane. Nakon toga se na Facebooku oglasio i Matanić te priznao da je uznemiravao kolegice pod utjecajem droge i alkohola, izrazio žaljenje te naveo da se prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti.